Ketam Mentega Telur Masin
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
2 ekor ketam sederhana
3 sudu makan tepung jagung
3 ulas bawang putih, cincang halus
3 hiris halia, hiris halus
6 tangkai cili padi, hiris
4 tangkai daun kari, lurut daunnya
2 biji kuning telur masin, hancurkan
1 cawan susu sejat atau susu cair
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega
Cara-cara :
- Cuci ketam, keluarkan cengkeram dan insangnya. Toskan di atas tisu dapur.
- Lumur ketam dengan tepung dan goreng sebentar.
- Angkat dan toskan.
- Dalam kuali lain panaskan minyak dan mentega.
- Tumis bawang putih, halia, cili dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan kuning telur dan kacau hingga hancur.
- Tuang susu, perasakan dengan sedikit gula dan garam.
- Biarkan mendidih sebentar dan kuah hampir pekat.
- Masukkan ketam dan gaul rata.
Ketam Mentega Telur Masin
Ketam Mentega Telur Masin shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi