Apple Crumble Tart
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan Kulit Pastri
240 gm tepung gandum
40 gm cornflakes kisar halus
170 gm mentega sejuk, potong kecil
2 sudu makan gula aising
2 sudu makan air ais
Cara-cara :
Gaul tepung dan mentega dengan hujung jari hingga menjadi serbuk roti.
Masukkan gula aising dan gaul sebati.
Masukkan air ais dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
Bungkus doh dengan plastik wrap dan simpan 30 minit dalam peti sejuk.
Bahan Inti Apple
5 biji apple hijau
2 sudu besar jus lemon
secubit garam
2 sudu besar mentega
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu besar parutan kulit lemon
4 sudu besar kismis
1 sudu besar tepung jagung
Cara-cara :
Kupas dan potong buah apple menjadi dadu kecil.
Panaskan mentega dan gula.
Masukkan potongan apple, parutan kulit lemon dan kismis gaul rata.
Tambahkan garam, serbuk kayu manis dan tepung jagung.
Masak hingga epal menjadi lembut dan hampir pekat.
Tambahkan jus lemon dan gaul sebati.
Angkat dan sejukkan.
Bahan Crumble
80 gm tepung gandum
50 gm mentega tanpa garam
40 gm gula perang
Cara-cara :
Gaulkan semua bahan sehingga menjadi seperti serbuk roti.
Simpan sebentar di dalam peti sejuk.
Penyediaan :
- Canai doh kulit tart sederhana nipis,
- Masukkan ke dalam acuan tart yang di sapu mentega.
- Tekan doh ke dalam acuan dengan kemas supaya melekat dengan sempurna.
- Trim lebihan doh di bahagian atas, cucuk dasarnya dengan garpu.
- Bakar di dalam oven pada suhu 175C selama 15 minit.
- Angkat dan sejukkan sebentar.
- Isi inti apple ke dalam kulit tart hingga penuh.
- Tabur crumble hingga menutupi inti.
- Bakar semula pada suhu 190C selama 15 minit atau hingga kulit dan crumble keperangan.
- Enak di makan bersama aiscream atau begitu saja.
Apple Crumble Tart
Apple Crumble Tart shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi