Bingka Durian
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-Bahan
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
3 biji telur B
1 cawan santan pekat atau santan kotak
2 1/4 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 cawan isi durian
pewarna kuning
sedikit bijan
3 Loyang kemboja atau Loyang 9x9in, oles dengan mentega
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 200C. Ketepikan...
- Satukan bahan-bahan diatas kecuali isi durian, kacau dengan whisk hingga bergaul rata.
- Masukkan ke dalam blender dan kisar sebentar.
- Tuangkan ke dalam bekas dan gaul bersama isi durian hingga sebati.
- Oles loyang dengan minyak atau mentega di atas api dapur hingga panas.
- Perlahankan api dan tuang adunan hingga penuh.
- Tabur atasnya dengan bijan.
- Alihkan loyang ke dalam oven dan bakar api atas dan bawah selama 45 minit.
- Untuk permukaan lebih garing, bakar selama 10 minit lagi dengan api atas saja.
- Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di potong.
Bingka Durian
Bingka Durian shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment