Kam Hiong Udang Karipoley
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1/2 kilo udang sederhana
1 cawan tepung ubi
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
- Cuci udang, belah belakang dan toskan di atas tisu dapur hingga kering.
- Kemudian gaulkan di dalam tepung hingga bersalut rata.
- Panaskan minyak dan goreng sebentar hingga tepung keperangan.
- Tos dan ketepikan dulu.
4 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap Lea & Perrins
2 sudu besar kicap sotong
1/2 cawan air
1 sudu besar serbuk pati ayam KNORR
Satukan semua bahan pes hingga sebati, Ketepikan.
Bahan Tumis
4 ulas bawang merah, cincang halus
3 sudu besar udang kering, rendam dan toskan
2 batang serai, hiris halus
4 ulas bawang merah, hiris kasar
4 tangkai cili padi hijau, hiris halus
2 tangkai daun kari, lurut daunnya
4 sudu besar minyak bawang putih
Cara-cara :
- Tumis bawang merah cincang, serai dan udang kering hingga naik bau.
- Kemudian masukkan bawang hiris kasar, cili padi dan daun kari, tumis sebentar.
- Masukkan pes Kari Kam Hiong, tumis sekejap dan kacau hingga bergaul rata.
- Akhir sekali masukkan udang yang di goreng dan gaul rata.
- Sedia di hidang.
Kam Hiong Udang Karipoley
Kam Hiong Udang Karipoley shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment