Bingka Kacang Merah Sirap Rose
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
2 cawan kacang merah rebus
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 cawan air
2 cawan santan kotak
1 cawan gula
2 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar sirap rose
Sedikit bijan untuk hiasan
3 loyang kemboja atau loyang 9in (leser dengan minyak)
Cara-cara :
- Satukan semua bahan di dalam mangkuk besar kecuali kacang rebus dan bijan.
- Whisk hingga sebati dan tapis atau boleh juga di blend dengan pengisar.
- Gaul rata dan masak sebentar hingga naik wap.
- Bila adunan bahagian bawah sedikit berketul, tutup api dan whisk hingga rata.
- Masukkan kacang merah dan gaul sebati.
- Panaskan loyang di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
- Tutup api dan tuang adunan hingga penuh. Tabur atasnya dengan bijan.
- Masak sebentar dengan api kecil selama 5 minit.
- Panaskan oven pada suhu 175C, alihkan loyang ke dalam oven.
- Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi untuk garingkan bahagian atas.
- Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.
Bingka Kacang Merah Sirap Rose
Bingka Kacang Merah Sirap Rose shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment