Satay Lilit Ayam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
300 gram isi ayam kisar
200 gram isi udang kisar
2 sudu besar santan pekat
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
1 sudu besar pati ayam KNORR
2 helai daun limau purut, hiris halus
2 helai daun limau purut, hiris halus
15 batang serai untuk tusukan
Bahan Tumis (Kisar)
3 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 cm kunyit, di bakar dahulu
1 biji buah keras, di bakar dahulu
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk belacan
Bahan Tumis (Kisar)
3 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 cm kunyit, di bakar dahulu
1 biji buah keras, di bakar dahulu
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk belacan
3 sudu besar minyak untuk menumis
Cara-cara :
- Kisar bahan tumis hingga halus. Kemudian tumis hingga naik bau.
- Angkat dan biarkan sejuk dulu.
- Gaulkan bersama isi ayam dan udang kisar, hirisan daun limau, serbuk pati ayam, garam dan gula hingga rata.
- Ambil sedikit aduan dan lilitkan di batang serai.
- Bakar dalam non-stick pan yang telah dipanaskan dengan sedikit minyak hingga masak.
- Balut dahulu hujung batang serai dengan aluminium foil untuk mengelakkannya hangus.
3 ulas bawang putih, cincang halus
3 hiris halia, hiris halus
6 tangkai cili padi, hiris
4 tangkai daun kari, lurut daunnya
2 biji kuning telur masin, hancurkan
1 cawan santan pekat
1 cawan susu cair
1 sudu kecil serbuk pati ayam KNORR
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega
Cara-cara :
6 tangkai cili padi, hiris
4 tangkai daun kari, lurut daunnya
2 biji kuning telur masin, hancurkan
1 cawan santan pekat
1 cawan susu cair
1 sudu kecil serbuk pati ayam KNORR
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega
Cara-cara :
- Panaskan minyak dan mentega, tumis bawang putih, halia, cili dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan kuning telur masin dan kacau hingga hancur.
- Tuang santan, susu cair, perasakan dengan serbuk pati ayam, gula dan garam.
- Biarkan mendidih sebentar dan kuah hampir pekat.
- Apabila masak, siram kuah lemak ke atas satay lilit.
Satay Lilit Ayam
Satay Lilit Ayam shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment