31 Jul 2018 0 comments

Cherry Almond Tart

Cherry Almond Tart -

Cherry Almond Tart
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Kulit Pastri
240 gm tepung gandum
40 gm cornflakes kisar halus
20 gm serbuk almond
170 gm mentega sejuk, potong kecil
2 sudu makan gula aising
2 sudu makan air ais

Cara-cara :
  1. Satukan tepung, cornflakes dan serbuk almond.
  2. Masukkan mentega dan gaul dengan hujung jari hingga menjadi serbuk roti.
  3. Masukkan gula aising dan gaul sebati.
  4. Masukkan air ais dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
  5. Bungkus doh dengan plastik wrap dan simpan 30 minit dalam peti sejuk.
  6. Canai doh kulit tart sederhana nipis.
  7. Masukkan ke dalam acuan tart yang di sapu mentega.
  8. Tekan doh ke dalam acuan dengan kemas supaya melekat dengan sempurna.
  9. Trim lebihan doh di bahagian atas, cucuk dasarnya dengan garpu.
  10. Bakar di dalam oven pada suhu 175C selama 15 minit.
  11. Angkat dan sejukkan sebentar.

Bahan Kek
125 gm mentega, suhu bilik
60 gm gula kaster
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur
1 cawan serbuk almond
60 gm tepung gandum
1 packet cherry segar atau pitted cherry
gula aising untuk deco

Cara-cara :

  1. Panaskan oven pada suhu 160C.
  2. Putar mentega dan gula hingga kembang dan putih.
  3. Masukkan telur satu persatu, putar sebati.
  4. Masukkan serbuk almond dan tepung, gaul sebati.
  5. Isi adunan ke dalam kulit tart hampir penuh, ratakan dengan spatula.
  6. Tekan buah cherry ke dalam adunan hingga penuh.
  7. Bakar semula pada suhu 160C selama 25 minit atau hingga adunan kek keperangan.
  8. Setelah masak tabur dengan gula aising.

Cherry Almond Tart


Cherry Almond Tart shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
26 Jul 2018 0 comments

Takoyaki

Takoyaki -

Takoyaki 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Isi
100gm sotong kurita /sotong/udang - di potong kecil
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos okonomoyaki
beberapa titik minyak bijan
sedikit pewarna merah

Cara-cara :
Celur sotong atau udang sebentar, masukkan ke dalam air ais.
Toskan, gaul bersama bahan yang lain.
Masak di atas api sederhana hingga hampir kering.  Angkat dan ketepikan.

Bahan Adunan Batter
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur B
1 cawan susu segar
3/4 cawan air atau air rebusan kulit udang
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam

Sampingan
Bonito Flakes
Mayonis
Sos Okonomoyaki
Nori halus
Isi udang/crab stik/sosej/isi ayam atau cheese
Daun bawang/Kobis di hiris halus
Minyak untuk meleser acuan
2 batang lidi satay

Acuan Tako


Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan batter dan kisar sekejap dengan blender. 
  2. Tapis dan tuang ke dalam jug kecil supaya senang menuang.
  3. Rehatkan adunan selama 15 minit..
  4. Panaskan acuan tako, leser dengan sedikit minyak.
  5. Tuang 1/2 adunan, masukkan bahan isi dan taburkan dengan hirisan kobis atau daun bawang.
  6. Kemudian penuhkan acuan hingga melimpah biarkan seketika.
  7. Kikis lebihan adunan ke dalam acuan kemudian balikkan dengan 2 batang lidi satay.
  8. Letakkan sedikit minyak untuk mengaringkan tako.
  9. Balikkan adunan tako beberapa kali hingga masak sekata dengan lidi satay.
  10. Atur di dalam pinggan, picit dengan sos, mayonis dan tabur bonito flakes dan nori di atasnya.


Bahan-bahan Tako boleh di beli di Pasaraya Aeon Mall di bahagian Japanese Food.

*** Sos Okonomoyaki boleh di gantikan dengan campuran sos tiram,sos hoisin dan seasoning

Takoyaki


Takoyaki shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;