6 Aug 2018 0 comments

Kue Pukis Durian

Kue Pukis Durian -

Kuih Pukis Durian
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Adunan
250 gm tepung gandum
100 gm mentega / margerin cair
150 gm gula pasir
2 biji telur ayam grd A
2 sudu besar susu pekat manis
280 ml santan pekat
1/2 sudu besar instant yeast

Inti Durian
5 ulas isi durian
1 sudu besar susu pekat manis

Acuan Pukis, oles minyak atau marjerin

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan adunan di dalam blender,
  2. Kisar hingga sebati.  Rehatkan selama 1/2 jam hingga adunan kembang.
  3. Untuk inti, lecek isi durian dan susu pekat hingga halus.
  4. Panaskan acuan pukis, tuang setengah adunan.
  5. Isi dengan inti durian dan tuang adunan hingga penuh.
  6. Tutup acuan dan masak dengan api perlahan hingga masak.


Kue Pukis Durian


Kue Pukis Durian shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
5 Aug 2018 0 comments

Kerabu Kerang Ala Thai

Kerabu Kerang Ala Thai -

Kerabu Kerang Ala Thai

Bahan-bahan
1 kg kerang
5 ulas bawang putih
6 tangkai cili padi atau lebih
1 batang serai, hiris halus
1 sudu besar sos ikan
4 sudu besar jus limau nipis
1/2 keping gula melaka atau gula somtam
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan tomato ceri, belah 2
3 biji limau nipis, hiris
1 ulas bawang merah, hiris
1 tangkai daun ketumbar, hiris

Cara-cara :

  1. Cuci kerang hingga bersih.
  2. Didihkan air dalam periuk, masukkan kerang dan masak sebentar.
  3. Masak dalam 3-4 minit jangan sampai kerang terbuka.
  4. Toskan dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais.
  5. Toskan dan buka kulitnya separuh, masukkan ke dalam pinggan.
  6. Tumbuk kasar bawang putih, cili padi dan serai.
  7. Masukkan gula melaka, tumbuk hingga gula hancur.
  8. Masukkan perahan jus limau, sos ikan, gula dan garam. gaul rata.
  9. Akhir sekali masukkan tomato ceri dan hirisan limau nipis.
  10. Tumbuk2 sedikit dan gaul rata.  Tuang ke atas kerang, gaul rata.
  11. Hidang dengan hirisan bawang merah dan daun ketumbar.


Kerabu Kerang Ala Thai


Kerabu Kerang Ala Thai shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;