24 Oct 2018 0 comments

Dorayaki

Dorayaki -

Dorayaki
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 biji telur A
4 sudu besar gula pasir (80 gm)
1 cawan tepung gandum (130 gm)
1/2 sudu teh baking soda
1/4 sudu teh esen
1/4 cawan susu cair (50 ml)
2 sudu besar madu)

Inti :  Kacang Merah, Peanut Butter, Nutella  atau yang di sukai

Cara-cara :
Whisk telur dan gula hingga kembang dan berbuih.
Masukkan tepung, baking soda dan esen vanila, gaul rata.
Masukkan susu cair dan madu, aduk hingga sebati.
Tutup dan rehatkan selama 10 minit.
Adunan tidak terlalu pekat atau cair, bila di tuang alirannya tidak putus.

Panaskan non stick pan, leser sedikit marjerin dan bersihkan dengan tissu dapur.
Selepas itu tidak perlu di oles marjerin lagi.
Tuang 1 sendok adunan, masak dengan api paling kecil.

Tutup pan dan biarkan sehingga permukaan adunan berlubang dan tepinya keperangan.
Terbalikan sehingga bahagian bawah masak
Angkat dan isikan inti dan tangkupkan.

Nota :  Selepas di angkat, tutup kepingan dorayaki supaya sentiasa lembut dan tidak kering.

Dorayaki


Dorayaki shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
23 Oct 2018 0 comments

Bingka Ubikayu Cheese

Bingka Ubikayu Cheese -

Bingka Ubikayu Cheese
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sumber :  Alongroz

Bahan-bahan
250 gm cream cheese
250 gm gula pasir
2 biji telur A, kocok ringan
800 gm parutan ubikayu - tapis airnya
400 ml Santan pekat
Pewarna kuning

Loyang 8in di gris dengan mentega

Cara-cara :
Pukul cream cheese dan gula sehingga rata.
Masukkan telur satu persatu sambil diputar rata.
Masukkan ubikayu dan santan dan gaul sebati,
Bakar suhu 170C selama 1 jam 30 min atau sehingga masak.
Sejukkan sebelum di potong.

Bingka Ubikayu Cheese


Bingka Ubikayu Cheese shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;