11 Dec 2018 0 comments

Kek Lapis Kukus Lumut Cheese

Kek Lapis Kukus Lumut Cheese -

Kek Lapis Kukus Lumut Cheese
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan 
450 gm mentega
130 gm gula halus
10 biji telur
130 gm horlicks
100 gm krimer coffeemix @ susu tepung
4 sudu besar susu pekat manis
160 gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
1 botol kecil pandan paste
Sedikit pewarna hijau

Loyang 9 atau 8 in di alas dan di gris

Cara-cara :

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu sambil diputar rata.
  3. Masukkan susu pekat, horlick, krimer, tepung, pandan paste dan pewarna hijau, gaul rata.
  4. Bagi 3 lebih kurang 500 gm setiap satu.
  5. Kukus bahagian 1 selama 15 minit dengan api sedang atau hingga masak.
  6. Angkat dan ratakan adunan cheese, kukus selama 15 minit atau hingga masak.
  7. Ulangi mengukus adunan hijau dan cheese hingga habis.


Adunan Cheese
750gm cream cheese
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur
4 sudu besar tepung gandum
180 gm gula halus

Cara-cara :
Satukan semua adunan dan putar hingga sebati.
Bahagi kepada 2 lebih kurang 500 gm setiap satu.

Kek Lapis Kukus Lumut Cheese


Kek Lapis Kukus Lumut Cheese shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
10 Dec 2018 0 comments

Kek Tapai Keju

Kek Tapai Keju -

Kek Tapai Keju
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
300 gm tapai ubikayu
180 gm tepung gandum, ayak
5 biji telur
170 gm gula pasir
4 sudu besar susu pekat manis
150 ml mentega cair
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh ovalete
75 gm parutan keju cheddar
Hirisan badam untuk taburan

Cara-cara :
Sapu loyang dengan marjerin dan tabur dengan sedikit tepung.
Panaskan oven pada suhu 175C
Haluskan tapai dengan garpu, masukkan susu pekat dan gaul rata.  Ketepikan.
Putar telur dan gula hingga kembang dengan kelajuan tinggi,
Masukkan tapai dan putar perlahan.
Masukkan mentega cair dan putar sebati.
Masukkan tepung, baking powder, garam dan sedikit parutan keju, putar perlahan hingga sebati.
Tuang ke dalam loyang, tabur baki keju dan hirisan badam di atasnya.
Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
Setelah sejuk baru di potong.

Untuk membuat corak marble :
Ketepikan 4 sudu besar adunan dan campurkan dengan 1 sudu kecil coklat emulco dan 1 sudu kecil serbuk koko, kacau sebati dan tompokkan di atas adunan asal dan lorekkan dengan lidi menjadi corak marble.

Kek Tapai Keju


Kek Tapai Keju shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;