7 Jan 2019 0 comments

Sambal Ulek Terung

Sambal Ulek Terung -

Sambal Ulek Terung
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
4 biji terung pendek, potong
4 tangkai cili merah, potong kecil
6 tangkai cili padi merah dan hijau
6 ulas bawang merah
1 biji tomato, potong 6
1/2 keping gula melaka
1 in belacan
1 sudu kecil garam
Limau kasturi - jika suka
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
Panaskan minyak dan goreng terung hingga layu.

Angkat dan toskan.

Dalam minyak yang sama, goreng cili tomato, bawang dan belacan.
Angkat dan toskan minyaknya.
Ulek atau leyek di dalam bekas (bukan tumbuk).
Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
Masukkan terung goreng dan tenyeh atau lenyek kasar, jangan terlalu lumat.
Hidang dengan nasi putih bersama ayam goreng.

Sambal Ulek Terung




Sambal Ulek Terung shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
5 Jan 2019 0 comments

Gulai Ikan Tongkol

Gulai Ikan Tongkol -

Gulai Ikan Tongkol


Bahan-bahan
1 1/2 kg ikan tongkol -direbus dengan asam keping, garam dan 1/2 keping gula melaka
1 kg santan segar
10 biji cili kering (buang biji, rendam air panas dan toskan)
10 ulas bawang merah
1 ulas bawag putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit
3 sudu rempah nasi dagang/rempah gulai cap ros (jika tiada guna serbuk kari ikan pun boleh)
1 keping gula melaka
Asam keping
Sedikit kerisik jika suka
Garam secukup rasa
Serbuk perasa
Cili api hijau utk hiasan

Cara-cara:

  1. Kisar cili kering,bawang, halia, lengkuas dan kunyit hingga halus.
  2. Masak santan hingga pecah minyak.  Masukkan bahan kisar bersama air secukupnya.
  3. Bancuh rempah dengan sedikit air dan masukkan kedalam periuk bersama gula melaka dan kerisik.
  4. Masak hingga mendidih, perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Masukkan ikan tongkol yang direbus tadi.  Apabila hampir diangkat masukkan cili api hijau sebagai hiasan.

Gulai Ikan Tongkol


Gulai Ikan Tongkol shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;