Tart Nanas Telur Rebus
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan Jem Nanas :
1 kg nanas parut
100 gm gula pasir
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
Cara-cara :
Masak parutan nenas hingga airnya hampir kering.
Masukkan gula dan serbuk kayu manis, kacau airnya kering dan pekat.
Sejukkan dahulu dan gentel inti 5gm.
Bahan Doh :
125 gm mentega
75 gm marjerin
50 gm gula aising
270 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
1 kuning telur
1 kuning telur rebus, haluskan
1 sudu kecil esen vanila
Olesan :
1 kuning telur
2 sudu kecil susu cair
Cara-cara :
- Satukan mentega, marjerin dan gula, kacau dengan senduk kayu hingga sebati.
- Masukkan telur, telur rebus dan kacau rata, tambahkan sedikit esen vanila.
- Masukkan tepung dan uli menjadi doh.
- Gentel doh 10gm dan isikan dengan jem nanas, bulat2kan.
- Sapu dengan olesan dan bakar pada suhu 150C selama 25 minit hingga masak.
Nota : Tart Bentuk Buah Parsimon :
Doh di campur pewarna oren dan bulatkan, tekan sedikit atasnya.
atau diwarnakan dengan berus dengan pewarna oren.
Sapu dengan bahan olesan.
Untuk daun, ambil sedikit doh, beri sedikit pewarna coklat dan hijau.
Canai dan terap dengan penerap bentuk bintang.
Letak di atas doh untuk daun.
Bakar hingga masak.
Tart Nanas Telur Rebus
Tart Nanas Telur Rebus shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi