Chocolate Coffee Caramel Pudding
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan Puding Coklat :
300 ml whipping cream (dairy)
300 ml susu sejat SAJI
250 ml susu pekat manis coklat SAJI
200 ml bancuhan kopi (1 sudu kecil kopi segera, larutkan)
6 biji telur
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
Karamel :
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil serbuk kopi segera (nescafe)
Ramekin atau acuan kecil
Loyang berisi air panas
Cara-cara :
Satukan gula dan serbuk kopi segera di dalam periuk kecil.
Masak hingga gula cair dan menjadi karamel.
Tuang secukupnya larutan karamel ke dasar ramekin. Biarkan set.
Sediakan adunan puding, putar telur dan kuning telur dengan kelajuan perlahan.
Masukkan susu sejat, susu pekat coklat, vanila, whiping cream, bancuhan kopi dan esen vanila.
Putar perlahan, jangan sampai berbuih. Tapis ke dalam jug.
Tuang puding 3/4 penuh ke dalam ramekin yang berisi karamel.
Atur di atas loyang yang di isi air panas.
Bakar pada suhu 160C secara water bath selama 30 - 40 minit hingga permukaan atas puding set.
Apabila sejuk, longgarkan tepinya dengan pisau palet dan telengkupkan ke atas pinggan.
Chocolate Coffee Caramel Pudding
Chocolate Coffee Caramel Pudding shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi