22 Feb 2019 0 comments

Daging Selasih Thai

Daging Selasih Thai -

Daging Selasih Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500 gm daging lembu cincang
1 batang terung, potong kecil (optional)
2 sudu besar minyak masak
4 ulas bawang putih, cincang
2 tangkai cili merah, hiris
3 tangkai cili padi, hiris halus
2 sudu besar sos ikan
4 sudu besar sos tiram
1 cawan daun selasih / Thai basil

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau.
Masukkan daging dan goreng hingga hampir masak.
Masukkan terung, cili, sos ikan dan sos tiram, kacau rata,
Tutup kuali 2-3 minit hingga terung lembut.
Akhir sekali masukkan daun selasih dan gaul.
Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

Daging Selasih Thai


Daging Selasih Thai shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Kerabu Kaki Ayam Thai

Kerabu Kaki Ayam Thai -

Kerabu Kaki Ayam Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 gm kaki ayam
1 inci lengkuas, potong nipis
8 helai daun limau purut
1 batang serai, hiris halus
1 sudu kecil baking soda

Kerabu
10 tangkai cili padi, hiris halus
2 ulas bawang putih
1 akar ketumbar
2 biji jus limau nipis
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula thai atau gula melaka
Sedikit garam
1 batang daun ketumbar, hiris
5 ulas bawang merah, hiris halus
1 tangkai kacang panjang, potong bulat

Cara-cara :

  1. Cuci kaki ayam dengan garam, cuci dan toskan.
  2. Rebus bersama lengkuas, daun limau, serai dan baking soda.
  3. Masak selama 30 minit hingga lembut.
  4. Angkat dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.  Toskan.
  5. Tumbuk cili, bawang putih dan akar ketumbar.
  6. Masukkan jus limau, sos ikan, garam dan gula secukupnya.
  7. Gaul bersama kaki ayam, hirisan bawang, kacang panjang dan daun ketumbar.
  8. Hidang bersama ulam-ulaman seperti timun, kacang panjang dan kobis.

Nota :  Baking soda untuk melembutkan kak ayam.

Kerabu Kaki Ayam Thai


Kerabu Kaki Ayam Thai shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;