Satar Ikan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan Kisar
400gm isi kerisi / sardin atau kembong
1 biji telur
2 biji buah keras
2 sm halia
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
150 gm kelapa parut putih
1/2 sudu teh gula
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Bahan Hiris
segengam daun kesom
1 helai daun kunyit, dimayang halus
Sedikit hirisan cili merah
Daun pisang, dipotong empat segi 20 cm, dilayur
Lidi Satay untuk mencucuk
Penyediaan :
Dalam food processor, kisar isi ikan dan bahan kisar hingga halus.
Gaulkan dengan bahan hiris.
Daun pisang di bentuk kon, isikan 1-2 sudu besar campuran ikan.
Bungkus rapi dan cucuk dengan lidi satay.
Kukus selama 20 minit. Angkat dan sejukkan.
Panggang di atas bara api, magic pan atau oven.
Hidang dengan acar bawang
Satar Ikan
Satar Ikan shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi