7 Mar 2019 0 comments

Macaron Kelapa / Coconut Macaron

Macaron Kelapa / Coconut Macaron -

Macaron Kelapa / Coconut Macaron
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A
1 1/2 cawan (150 gm) serbuk badam
1 1/4 cawan (150 gm) gula aising
2 sudu besar (10 gm) kelapa kering, kisar halus
55 gm putih telur
Pewarna putih

Bahan B
55 gm putih telur
1/4 sudu teh garam

Bahan C
3/4 cawan (150 gm) gula kaster
2 1/2 sudu besar (38ml) air

Kertas baking, lakarkan bulatan kecil
Menghasilkan 40-45 macaron

Penyediaan Kulit Macaron :
  1. Kisar dan ayak bahan A kecuali putih telur dan pewarna.
  2. Kemudian gaul dengan putih telur dan pewarna putih hingga menjadi pes.  Ketepikan.
  3. Putar bahan B hingga kental ketepikan.
  4. Masak bahan C hingga gula larut, terus tuang ke dalam bahan B ketika masih panas.
  5. Putar tanpa henti sehingga bekas telur menjadi sejuk.
  6. Putih telur akan kental dan berkilat.
  7. Kaup balikkan adunan putih telur ke dalam pes sedikit-sedikit.
  8. Apabila sebati, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat.
  9. Pipe ke atas dulang yang di alas kertas baking.
  10. Setelah selesai, hentakkan dulang beberapa kali untuk membuang angin.
  11. Letak di bawah kipas selama 15 minit hingga permukaan macaron kering.
  12. Sentuh dengan jari, jika permukaan tidak melekit baru boleh di bakar.
  13. Bakar pada suhu 130C selama 15 minit.
  14. Biarkan macaron di dalam oven selama 10 minit sebelum di keluarkan.
  15. Simpan di dalam bekas tertutup sebelum di beri filing.


Filing Kelapa Coklat Putih :

Bahan A - Karamel Kelapa
1/2 cawan (35g) kelapa kering
2 sudu besar (30g) gula
1 sudu besar (15ml) air

Bahan B
250 gm coklat putih, cincang kecil
1/2 cawan (120 gm) dairy whipping cream
2 sudu teh esen kelapa
Pewarna putih

Penyediaan Filing :
  1. Masak gula dan air hingga menjadi karamel, masukkan kelapa kering.
  2. Tutup api dan gaul hingga bersalut rata.  Ketepikan.
  3. Panaskan whiping cream secara double boiler hingga berbuih di tepi bekas.
  4. Angkat dan tuangkan ke atas coklat putih.
  5. Kacau sehingga coklat larut.
  6. Tambahkan karamel kelapa dan pewarna putih.
  7. Kacau hingga sebati, tutup permukaan coklat dengan plastik wrap.
  8. Simpan di dalam peti sejuk.
  9. Sebelum di gunakan keluarkan dari peti sejuk dan biarkan pada suhu bilik.
  10. Apabila lembut, gaul rata dan masukkan ke dalam piping bag.
  11. Picit ke atas permukaan macaron.

Macaron Kelapa / Coconut Macaron


Macaron Kelapa / Coconut Macaron shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake

Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake -

Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A
150 gm tepung gandum
150 gm gula kaster

Bahan B
12 biji putih telur
150 gm gula kaster
1 sudu besar air suam
1 sudu teh cream of tartar
1/2 sudu kecil garam
1/4 teh esen vanilla atau esen kelapa

Loyang Turban 9 atau 10in

Cara-cara :
Satukan bahan A, ketepikan.
Putar putih telur dan air hingga berbuih.
Masukkan cream tartar, garam dan esen.
Putar hingga berbuih halus,
Tambahkan gula sedikit-sedikit dan putar dengan kelajuan tinggi hingga kental.
Kaup balik dengan bahan A hingga bergaul rata.
Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
Bakar pada suhu 165C selama 40-45 minit.
Keluarkan dari oven dan telengkupkan di atas redai.
Apabila sejuk hias lapiskan dengan krim kelapa.

Karamel Kelapa *
35 gm kelapa kering
30 gm gula kaster
1 sudu besar air

Cara : 
Masak gula dan air hingga keperangan, tutup api dan masukkan kelapa.
Kacau hingga bersalut rata, sejukkan.
Kisar 1/2 karamel kelapa hingga halus untuk krim.
1/2 lagi untuk hiasan dan taburan

Krim Karamel Kelapa
250ml non dairy whipping cream
1/2 sudu teh esen kelapa / vanilla
1/2 karamel Kelapa *

Cara :
Putar krim hingga kental, masukkan karamel kelapa dan esen.
Kaup balik hingga rata, salutkan pada kek.

Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake


Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;