Biskut Tutku Koko Pandan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
175 gm marjerin Pelangi
230 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
120 gm gula kaster
1 kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Tambahan :
5 gm serbuk koko + 1 sudu kecil coklat emulco
1 sudu kecil pandan emulco + setitis pewarna hijau
Filing : Nutella atau coklat masakan
Cara membuat :
Putar marjerin dan gula hingga sebati.
Masukkan vanilla dan kuning telur, putar hingga bergaul rata.
Tambah tepung gandum dan tepung jagung yang telah di ayak.
Gaul dengan tangan hingga menjadi doh yang lembut.
Bahagian adunan kepada 2 bahagian :
1 bahagian di tambah serbuk koko dan coklat emulco.
1 bahgian lagi di tambah pandan emulco dan pewarna hijau.
Setiap bahagian di gulung memanjang sebesar batang pencil.
Potong kepada bahagian kecil lebih kurang 2gm setiap satu.
Atur 4 potongan koko dan 4 potongan pandan dalam satu bulatan.
Runcingkan bahagian atas doh dan cantum, temukan di bahagian tengah.
Terbalikkan bahagian bawah doh dan picit nutella di dalamnya.
Ambil sedikit doh dan tutup bahagian bawah supaya filing tidak terkeluar.
Setelah siap, simpan di dalam peti sejuk selama 1/2 jam sebelum di bakar.
Bakar pada suhu 150C selama 30 minit (15 minit di rak bawah dan 15 minit di rak atas).
Sejukkan dahulu sebelum di simpan di dalam bekas.
Biskut Tutku Koko Pandan
Biskut Tutku Koko Pandan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi