Biskut Bunga Aising
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-Bahan
250 gm mentega
110 gm gula aising
150 gm tepung jagung
350 gm tepung gandum
25 gm susu tepung
1 kuning telur
Cara-cara :
- Sebatikan mentega, gula aising dan telur dengan senduk kayu hingga sebati.
- Masukkan tepung jagung, susu tepung dan tepung gandum.
- Uli hingga menjadi doh, canai dan terap dengan acuan bentuk bunga kecil.
- Bakar selama 25 minit pada suhu 140C sehingga masak.
- Sejukkan dahulu sebelum di hias aising.
Aising
50 ml putih telur
300 gm gula aising
1 sudu makan jus limau nipis atau lemon
Pewarna
Cara-cara :
- Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula secara bertahap dan jus limau.
- Putar hingga kental dan boleh di picit. Jika adunan cair, tambahkan sedikit gula aising.
- Bahagikan adunan ke dalam mangkuk dan beri pewarna yang di sukai.
- Sebatikan dan masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle kecil.
- Picit ke atas biskut. Biarkan sehingga aising mengeras.
- Simpan di dalam bekas kedap udara.
Biskut Bunga Aising
Biskut Bunga Aising shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment