Ikan Percik Bawal Hitam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
2 ekor bawal hitam
1 keping asam gelugor
2 cawan santan pekat
1 sudu makan tepung gandum, larutkan dengan sedikit air
garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar Halus
1/2 inci kunyit hidup
1/2 in halia
2 hiris lengkuas
2 batang serai
8 ulas bawang merah
2 sudu besar cili kisar
Cara-cara :
- Cuci ikan, kelar dan lumur sedikit garam dan kunyit.
- Lumur dengan minyak dan panggang setengah masak.
- Jerang santan bersama bahan kisar hingga mendidih.
- Masukkan asam keping, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Akhir sekali tuang bancuhan tepung gandum dan masak hingga kuah agak pekat.
- Renjiskan kuah pada ikan, panggang semula hingga masak.
- Tuang kuah selebihnya pada ikan dan hidangkan.
Ikan Percik Bawal Hitam
Ikan Percik Bawal Hitam shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment