8 Apr 2019

Ikan Percik Bawal Hitam

Ikan Percik Bawal Hitam -

Ikan Percik Bawal Hitam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 ekor bawal hitam
1 keping asam gelugor
2 cawan santan pekat
1 sudu makan tepung gandum, larutkan dengan sedikit air
garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar Halus
1/2 inci kunyit hidup
1/2 in halia
2 hiris lengkuas
2 batang serai
8 ulas bawang merah
2 sudu besar cili kisar

Cara-cara :
  1. Cuci ikan, kelar dan lumur sedikit garam dan kunyit.
  2. Lumur dengan minyak dan panggang setengah masak.
  3. Jerang santan bersama bahan kisar hingga mendidih.
  4. Masukkan asam keping, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  5. Akhir sekali tuang bancuhan tepung gandum dan masak hingga kuah agak pekat.
  6. Renjiskan kuah pada ikan, panggang semula hingga masak.
  7. Tuang kuah selebihnya pada ikan dan hidangkan.


Ikan Percik Bawal Hitam


Ikan Percik Bawal Hitam shared from kakwan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;