6 Apr 2019

Solok Lada

Solok Lada -

Solok Lada
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
10 tangkai cili hijau
2 ekor ikan kembung atau 3 ekor ikan sardin
2 cawan kelapa parut muda
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 hiris halia
1/2 sudu teh lada hitam
1 biji telur ayam kecil
1 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam halus
1 cawan santan

Cara-cara :

  1. Belah bahagian tengah cili, jangan sampai putus.
  2. Buang biji dan urat tengahnya. Kemudian rendam seketika dalam air cuka.
  3. Kupas isi ikan mentah, buang tulang dan kulitnya,
  4. Tumbuk lada hitam, bawang merah, bawang putih dan halia.
  5. Campurkan kelapa dan isi ikan. Tumbuk lagi.
  6. Sesuaikan rasa dengan garam dan gula.
  7. Pecahkan telur dan gaul sebati.
  8. Sumbatkan bahan tumbuk ke dalam cili hingga padat.
  9. Susunkan dalam periuk. Masukkan sedikit santan pekat untuk merebus.
  10. Masak dengan api perlahan sehingga santan tinggal sedikit tetapi tidak terlalu kering.


Solok Lada


Solok Lada shared from kakwan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;