Sup Telur Pecah Chinese
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
2 keping paha ayam
6 cawan air
1 sudu besar stok ayam maggie
4 hiris halia
2 ulas bawang putih, ketuk
1 sudu besar udang kering
2 batang daun bawang, ambil bahagian akarnya
2 sudu kecil garam
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu makan minyak untuk menumis
4 biji telur, kocok
2 sudu kecil serbuk lada putih
1/4 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan tepung jagung
3 sudu besar air
Cara-cara :
- Cuci ayam, tak perlu buang kulit atau di potong, lumur sedikit garam.
- Panaskan minyak dan goreng hingga kulit ayam keperangan.
- Masukkan air, stok ayam bersama hirisan halia, batang bawang dan udang kering.
- Tambah sedikit garam dan reneh sup sehingga ayam lembut.
- Keluarkan ayam untuk di guna kemudian. Carik2 kan isinya.
- Keluarkan bahan lain di dalam sup.
- Tinggalkan air rebusan sup di atas dapur dan didihkan dengan api sederhana.
- Tuang bancuhan tepung jagung dan kacau rata.
- Akhir sekali tuang telur, tunggu beberapa saat sebelum di kacau.
- Tutup api dan titiskan sedikit minyak bijan dan masukkan hirisan daun bawang.
- Masukkan carikan isi ayam, enak di hidang panas.
Sup Telur Pecah Chinese
Sup Telur Pecah Chinese shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment