6 Apr 2019

Opor Ayam Kampung

Opor Ayam Kampung -

Opor Ayam Kampung
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ekor ayam kampung, potong empat
2 biji tomato
4 biji belimbing buluh
1/2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 keping kecil gula melaka
Garam secukup rasa
Minyak sapi untuk menumis

Bahan A - Tumbuk / Kisar
2 sudu besar biji ketumbar
2 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil jintan manis
2 sm kunyit

Rempah Kasar
1/2 batang kayu manis
6 kuntum cengkih
2 biji pelaga

Bahan B - Tumbuk / Kisar
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
4 hiris halia
1 batang serai, ambil bahagian putih
1 sudu makan kerisik
4 biji buah keras

Cara-cara :
  1. Perap ayam dengan Bahan A selama 1/2 jam.  Ketepikan.
  2. Panaskan minyak sapi, tumis rempah kasar dan Bahan B hingga garing.
  3. Masukkan sedikit air, tutup periuk dan reneh hingga ayam kecut.
  4. Masukkan santan cair dan masak hingga mendidih.
  5. Setelah itu, masukkan santan pekat, buah belimbing.
  6. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
  7. Akhir sekali, masukkan tomato dan tutup periuk sebentar.
  8. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih.


Opor Ayam Kampung




Opor Ayam Kampung shared from kakwan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;