14 Apr 2019 0 comments

Biskut Dam Ketupat

Biskut Dam Ketupat -

Biskut Dam Ketupat
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250 gm marjerin (1 cawan)
125 gm gula caster (1/2 cawan)
1 kuning telur
320 gm tepung gandum (2 1/2 cawan)
Putih telur untuk pelekat

Tambahan Doh Kastard :
1 sudu makan tepung kastard
1/2 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kuning

Tambahan Doh Pandan
2 sudu kecil pandan emulco
sedikit pewarna hijau apple

Cara-cara : 
Putar marjerin dan gula dengan senduk kayu hingga sebati.
Masukkan telur, putar hingga rata.
Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian :
1 bahagian di tambah tepung kastard, esen vanilla dan pewarna kuning
1 bahagian di tambah pandan emulco dan pewarna hijau.

Bungkus dalam plastik dan leperkan ketebalan 1 cm.
Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
Keluarkan dan canai kedua-dua doh di atas 2 keping plastik.
Potong ketebalan 1 cm setiap satu.
Susun 3 jalur berselang warna, sapu putih telur sebagai pelekat.
Buat 3 susunan dan tindihkan menjadi satu log.
Bungkus dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam.
Setelah di keluarkan dari peti sejuk, biarkan sebentar supaya doh lembut,
Potong menggunakan pomotong plastik atau pisau tajam.
Bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit.

Biskut Dam Ketupat


Biskut Dam Ketupat shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
13 Apr 2019 0 comments

Tart Nanas Nyonya

Tart Nanas Nyonya -

Tart Nanas Nyonya
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
125 gm marjerin Pelangi
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
225 gm tepung gandum
2 sudu besar susu pekat manis

Sapuan
1 kuning telur +  1 sudu kecil susu cair

Jem Nanas siap guna - bulatkan 7gm

Cara-cara :
  1. Putar marjerin dan susu pekat hingga sebati.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla.
  3. Masukkan tepung dan gaul sebati.
  4. Rehatkan dalam peti sejuk selama 15 minit.
  5. Canai dan terap dengan acuan tart.  Letak inti nanas di tengahnya.
  6. Simpan sedikit baki adunan untuk hiasan atas.
  7. Canai nipis doh dan potong, letak secara bersilang.
  8. Sapu kuning telur dan bakar pada suhu 150C selama 25 minit.


Tart Nanas Nyonya




Tart Nanas Nyonya shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;