Biskut Dam Ketupat
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
250 gm marjerin (1 cawan)
125 gm gula caster (1/2 cawan)
1 kuning telur
320 gm tepung gandum (2 1/2 cawan)
Putih telur untuk pelekat
Tambahan Doh Kastard :
1 sudu makan tepung kastard
1/2 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kuning
Tambahan Doh Pandan
2 sudu kecil pandan emulco
sedikit pewarna hijau apple
Cara-cara :
Putar marjerin dan gula dengan senduk kayu hingga sebati.
Masukkan telur, putar hingga rata.
Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian :
1 bahagian di tambah tepung kastard, esen vanilla dan pewarna kuning
1 bahagian di tambah pandan emulco dan pewarna hijau.
Bungkus dalam plastik dan leperkan ketebalan 1 cm.
Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
Keluarkan dan canai kedua-dua doh di atas 2 keping plastik.
Potong ketebalan 1 cm setiap satu.
Susun 3 jalur berselang warna, sapu putih telur sebagai pelekat.
Buat 3 susunan dan tindihkan menjadi satu log.
Bungkus dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam.
Setelah di keluarkan dari peti sejuk, biarkan sebentar supaya doh lembut,
Potong menggunakan pomotong plastik atau pisau tajam.
Bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit.
Biskut Dam Ketupat
Biskut Dam Ketupat shared from kakwan
Republish by The CC Resepi