2 Jun 2019 0 comments

Kek Kukus Blackcurrant

Kek Kukus Blackcurrant -

Kek Kukus Blackcurrant
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250gm mentega
360gm tepung gandum
3 biji telur Grade A
170gm gula kaster
1 biji buah pala
300gm blackcurrant
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh cream of tartar
120gm gula kasar (dijadikan gula hangus)

Loyang 8" atau 5 tin susu pekat manis di gris

Cara-cara :

  1. Ketuk sedikit buah pala, sangai hingga naik bau, kemudian tumbuk hingga halus.
  2. Satukan blackcurrant, tepung gandum, serbuk buah pala, soda bikarbonat dan cream of tartar, gaul rata.  Ketepikan.
  3. Pukul mentega dan gula kaster hingga kembang dan gebu.
  4. Masukkan telur satu persatu, pukul hingga berkrim.
  5. Kaup balik dengan tepung sedikit demi sedikit hingga bergaul rata.
  6. Masak gula hingga perang, tutup api, kemudian masukkan 1 sudu besar air panas, kacau hingga rata.  Tuang ke dalam adunan kek dan gaul dengan cepat hingga sebati.
  7. Tuang adunan ke dalam loyang, tutup dengan aluminum foil dan ikat kelilingnya dengan tali.
  8. Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 3 jam.


*** NOTA :
Jika menggunakan tin susu pekat manis, masukkan 3/4 adunan beri ruang untuk kek menaik.

Kek Kukus Blackcurrant


Kek Kukus Blackcurrant shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
1 Jun 2019 0 comments

Biskut Buah Kana

Biskut Buah Kana -

Biskut Buah Kana
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
150 gm mentega
70 gm gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
200 gm tepung gandum
70 gm tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder

Jem strawberry atau yang disukai secukupnya
Acuan biskut kana - tabur tepung

Menghasilkan 55 biji

Penyediaan :
  1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder.  Ketepikan.
  2. Pukul gula, mentega dan kuning telur dengan sudip kayu hingga sebati.
  3. Masukkan esen vanila, kacau rata.
  4. Masukkan bahan ayak. Uli hingga menjadi doh.
  5. Simpan doh di dalam bekas kedap udara sementara membentuknya.
  6. Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan buah kana yang ditaburi sedikit tepung.
  7. Ketukkan acuan untuk mengeluarkannya dan atur di atas dulang pembakar yang di gris marjerin. Bakar pada suhu 160C selama 20-25 min atau hingga masak.
  8. Biar suam atas redai sebelum disapu jem dan ditangkupkan.
  9. Bila sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara.

Biskut Buah Kana


Biskut Buah Kana shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;