2 Jun 2019

Kek Kukus Blackcurrant

Kek Kukus Blackcurrant -

Kek Kukus Blackcurrant
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250gm mentega
360gm tepung gandum
3 biji telur Grade A
170gm gula kaster
1 biji buah pala
300gm blackcurrant
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh cream of tartar
120gm gula kasar (dijadikan gula hangus)

Loyang 8" atau 5 tin susu pekat manis di gris

Cara-cara :

  1. Ketuk sedikit buah pala, sangai hingga naik bau, kemudian tumbuk hingga halus.
  2. Satukan blackcurrant, tepung gandum, serbuk buah pala, soda bikarbonat dan cream of tartar, gaul rata.  Ketepikan.
  3. Pukul mentega dan gula kaster hingga kembang dan gebu.
  4. Masukkan telur satu persatu, pukul hingga berkrim.
  5. Kaup balik dengan tepung sedikit demi sedikit hingga bergaul rata.
  6. Masak gula hingga perang, tutup api, kemudian masukkan 1 sudu besar air panas, kacau hingga rata.  Tuang ke dalam adunan kek dan gaul dengan cepat hingga sebati.
  7. Tuang adunan ke dalam loyang, tutup dengan aluminum foil dan ikat kelilingnya dengan tali.
  8. Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 3 jam.


*** NOTA :
Jika menggunakan tin susu pekat manis, masukkan 3/4 adunan beri ruang untuk kek menaik.

Kek Kukus Blackcurrant


Kek Kukus Blackcurrant shared from kakwan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;