Yorkshire Pudding
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
4 biji telur A
180 gm tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
200 ml susu cair
1/4 sudu teh garam
Minyak masak
Acuan muffin - menghasilkan 8 biji
Penyediaan :
Panaskan oven pada suhu 200C.
Pukul telur hingga kembang dan berbuih.
Masukkan susu dan garam, kacau sebati.
Masukkan tepung yang di ayak dan gaul rata.
Masukkan ke dalam jug kecil supaya senang menuang.
Atau satukan semua ke dalam pengisar dan kisar halus.
Gris acuan dengan minyak dan masukkan 1 sudu kecil minyak setiap lubang acuan.
Panaskan sehingga minyak betul2 panas.
Keluarkan dari oven dan tuang adunan hingga penuh.
Bakar selama 20 minit atau sehingga kembang dan keperangan.
Sedia di makan bersama inti tuna, daging atau ayam.
Inti Tuna Mayonis
1 tin Tuna/Mackerel/Sardine Ayambrand, buang airnya
2 sudu besar bawang besar cincang
1 sudu besar cili merah cincang
1/2 batang timun, buang biji dan potong kiub
1 sudu besar mayonis
1 sudu kecil serbuk lada sulah
secubit garam
1 sudu besar perahan jus limau nipis
Gaulkan isi tuna dan semua bahan hingga rata dan hidang bersama yorkshire pudding.
Yorkshire Pudding
Yorkshire Pudding shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment