4 Jun 2019 0 comments

Kek Lapis Keju Oren

Kek Lapis Keju Oren -

Kek Lapis Keju Oren
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
450 gm mentega
10 biji telur A
220 gm gula halus (1 cawan)
1 tin susu pekat manis
2 sudu kecil ovalette
360 gm tepung Hong Kong
500 gm cream cheese, suhu bilik
2 sudu kecil orange emulco
Sedikit pewarna oren

Loyang 9in - Gris dan alas dasar loyang sahaja

Cara-cara :

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan berkrim.
  2. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga bergaul rata.
  3. Dalam bekas lain, putar cream cheese hingga lembut.
  4. Masukkan susu pekat, putar hingga licin dan tidak berketul.
  5. Campurkan adunan mentega dan adunan cheese, sebatikan.
  6. Masukkan tepung, gaul rata dan bahagikan kepada 2 bahagian.
  7. Satu adunan asal dan satu di beri pewarna oren dan oren emulco.
  8. Ketepikan 6 sudu besar adunan untuk hiasan.
  9. Ratakan 9 sudu besar adunan oren (150 gm) ke dalam loyang.
  10. Bakar api atas dan bawah pada suhu 180C selama 8 minit.
  11. Tukar api atas saja dan ratakan adunan asal.  Bakar selama 8 minit.
  12. Buat berselang seli adunan hingga habis.
  13. Untuk lapisan terakhir, tompokkan adunan hiasan dan lorekkan.
  14. Turunkan suhu kepada 150C dan bakar hingga masak,
  15. Jangan terlalu perang supaya akan menegelamkan corak di atas.
  16. Kek ini juga boleh di kukus.


Kek Lapis Keju Oren



Kek Lapis Keju Oren shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
2 Jun 2019 0 comments

Kek Buah Kukus

Kek Buah Kukus -

Kek Buah Kukus
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250gm mentega
300gm gula pasir
50ml air panas
500gm mixed fruits
3 biji telur A
1 sudu teh esen vanila

Bahan Ayak
360gm tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh cream of tartar
1 sudu kecil serbuk buah pala

Loyang 9in - di alas dan di gris dasar dan kelilingnya

Cara-cara :
  1. Masak gula pasir hingga perang, tutup api dan masukkan air panas perlahan-lahan.
  2. Tuang di bahagian tepi periuk supaya tidak terpercik.  
  3. Masukkan mentega dan biarkan mentega cair.
  4. Masukkan mixed fruits dan biarkan mendidih seketika.  
  5. Ketepi dan biarkan sejuk.
  6. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit ke dalam mixed fruit dan gaul hingga rata menggunakan sudip kayu.
  7. Dalam bekas lain, pukul telur hingga berbuih dengan hand mixer.
  8. Kemudian tuang ke dalam adunan tadi sedikit demi sedikit dan gaul hingga rata.  
  9. Jika adunan likat, tambahkan 1-2 sudu besar air panas lagi dan gaul hingga rata.
  10. Tuang adunan 3/4 penuh ke dalam loyang.
  11. Ratakan dan tutup dengan aluminium foil dan ikat kelilingnya dengan tali.
  12. Kukus selama 4 jam di dalam pengukus yang di panaskan terlebih dahulu.
  13. Potong kek bila telah betul-betul sejuk.

Nota :
Kek lebih sedap dan lembab selepas di simpan selama 2 hari.
Balut dengan plastik untuk mengekalkan kelembapannya.
Untuk tahan lebih lama, bungkus dengan aluminium foil dan simpan dalam peti sejuk.

Kek Buah Kukus


Kek Buah Kukus shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;