14 Jul 2019 0 comments

Sourcream Durian Butter Cake

Sourcream Durian Butter Cake -

Sourcream Durian Butter Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm (2 cawan)  tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking powder
150 gm mentega
225 (1 cawan) gm gula caster
1 1/2 sudu kecil esen vanilla / esen durian
3 biji telor size A
85 gm (1/3 cawan) sour cream atau yogurt
165 ml (2/3 cawan)  susu cair
1 cawan isi durian
1 sudu besar susu pekat manis

Loyang 8in gris mentega, tabur tepung

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. 
  2. Lecek isi durian hingga halus, gaul dengan susu pekat hingga sebati.  Ketepikan.
  3. Ayak tepung dan baking powder.
  4. Satukan susu, sour cream dan esen vanila, kacau rata,
  5. Putar mentega dan gula hingga sebati.  
  6. Scrap tepi mixer dengan spatula supaya mentega dan gula bergaul rata.
  7. Putar lagi hingga putih dan berkrim.
  8. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga sebati.
  9. Masukkan tepung berselang seli dengan susu dan sourcream tadi. 
  10. Putar perlahan hingga rata. 
  11. Tuang separuh adunan ke dalam loyang, kemudian sudukan isi durian hingga penuh.
  12. Tuang baki adunan dan ratakan.  Hentakkan loyang sedikit.
  13. Bakar di rak tengah selama 40 minit atau hingga masak.


Sourcream Durian Butter Cake


Sourcream Durian Butter Cake shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
13 Jul 2019 0 comments

Puding Kek Durian Cendol Gula Melaka

Puding Kek Durian Cendol Gula Melaka -

Puding Kek Durian Cendol Gula Melaka
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Kek
125gm vanila sponge mix
125gm telur (3 biji grd B)
30ml air
30ml minyak jagung
1 sudu teh pandan emulco

Loyang 9 in di alas kertas minyak
Loyang 8 in (Loose base tin)

Cara-cara :
  1. Campurkan sponge mix, air dan telur dan putar dengan kelajuan perlahan hingga bergaul rata.
  2. Tukar kepada kelajuan tinggi dan pukul hingga kembang dan pekat.
  3. Perlahankan mixer dan masukkan minyak jagung dan pandan emulco, putar hingga bergaul rata.
  4. Tuang ke dalam loyang 9", bakar selama 25-30 minit pada suhu 180C. 
  5. Keluarkan dari oven dan telengkupkan ke atas redai.  Biar sejuk.
  6. Trim bahagian atas kek dan sediakan bahan-bahan puding.

Lapisan Puding Gula Melaka
200 ml santan kotak
200 ml air
1 1/2 sudu teh (6 gm) serbuk agar-agar
1/3 cawan gula merah / gula melaka
1 sudu besar gula pasir
1 sudu teh tepung Honkwee
1 kuning telur
1/4 sudu teh garam

Lapisan Puding Santan Cendol
200 ml santan kotak
200 ml air
1 1/2 sudu teh (6 gm) serbuk agar-agar
1/3 cawan gula halus
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh tepung Honkwee
1 cawan cendol

Lapisan Puding Kastard Durian
200 ml santan kotak
200 ml air
1/2 cawan isi durian di lecek
2 sudu teh (8 gm) serbuk agar-agar
1/3 cawan gula halus
2 sudu teh tepung kastard
1 sudu teh tepung Honkwee
sedikit pewarna kuning

Cara-cara :
Letak lapisan kek pada dasar loyang 8in yang di basahkan terlebih dahulu.
Satukan semua bahan Puding Gula Melaka kecuali kuning telur.
Apabila agar-agar larut, ambil 1 senduk dan campurkan dengan kuning telur.
Kacau rata dan tuang semula ke dalam adunan agar-agar.
Kacau sebentar, tutup api dan tapis.
Tuangkan ke atas kek dan biarkan sejuk dan mengeras.

Satukan semua bahan Puding Santan Cendol kecuali cendol.
Masak hingga agar-agar larut.
Tuang ke atas lapisan puding gula melaka.
Tabur cendol hingga rata dan biarkan sejuk dan mengeras.
Setelah keras, cakar sedikit permukaan dengan garfu.

Untuk lapisan Puding Kastard Durian, kisar isi durian dan air hingga halus.
Tapis dan masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain.
Masak hingga meletup-letup, kacau rata dan tuang ke atas lapisan puding santan.
Simpan dalam peti sejuk hingga keras sebelum di potong dan hidang.

Puding Kek Durian Cendol Gula Melaka


Puding Kek Durian Cendol Gula Melaka shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;