26 Jul 2019 0 comments

Buah Naga / Pitaya

Buah Naga / Pitaya -

Buah Naga / Pitaya
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Buah Naga (Dragon Fruit dalam English) ialah tumbuhan jenis kaktus tergolong dalam keluarga Cactaceae berasal dari Amerika Selatan.

Isi buah naga ada yang berwarna putih, merah, atau ungu dengan taburan biji-biji yang berwarna hitam yang boleh dimakan. Isinya lembut dan berjus.  Buah naga amat sesuai dijadikan ramuan dalam salad buah-buahan, minuman, smoothie, jelly, kek, puding atau kuih. 

Selain dari itu, buah naga mempunyai banyak manafaatnya :-
Sumber Info :  Bidadari.com

  1. Melambatkan kesan penuaan pada kulit muka ( anti penuaan )
  2. Menghalang sel kanser daripada menjadi aktif
  3. Meningkatkan kesihatan jantung
  4. Mengatasi masalah sembelit
  5. Meningkatkan sistem imun
  6. Menurunkan tekanan darah tinggi
  7. Menstabilkan paras gula bagi pesakit diabetis
  8. Meningkatkan selera makan
  9. Menguatkan tulang dan gigi
  10. Mencantik dan menyuburkan rambut
  11. Mencegah dan mengurangkan anemia
  12. Mencegah glaukoma  kongenital
  13. Menyembuhkan luka dengan Cepat


Buah Naga / Pitaya


Buah Naga / Pitaya shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
25 Jul 2019 0 comments

Custard Sponge Cake Cannoli

Custard Sponge Cake Cannoli -

Custard Sponge Cake Cannoli
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Adunan Kek Sponge
2 biji telur B
40 gm gula kaster (3 sudu besar)
1/2 sudu teh jus lemon /1/4 sudu teh cream tartar
40 gm tepung gandum (4 sudu besar)
5 gm susu tepung (1 sudu besar)

Loyang alas dengan Glad baking paper
atau gris mentega dan tabur tepung

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170C selama 10 minit
  2. Asingkan kuning dan putih telur.
  3. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula dan putar sebati hingga kental.
  4. Masukkan kuning telur, putar sebati.
  5. Masukkan susu tepung, jus lemon dan putar lagi.  Scrap biar rata,
  6. Masukkan tepung sedikit sedikit, kaup balik hingga rata.
  7. Masukkan dalam piping bag dan picit lingkaran bulat 4cm dia.
  8. Alas loyang dengan kertas minyak,  Picit adunan bentuk lingkaran bulat 4cm dia, ratakan atasnya dengan spatula
  9. Bakar 170C selama 8 - 10 min
  10. Sejukkan di atas redai, tabur dengan gula aising
  11. Terbalikkan picit whiping cream, tabur potongan buah dan katupkan.
  12. NOTA :  Jangan terlebih adun adunan, adunan mestilah kental, tidak meleleh, bila di picit di atas loyang bentuknya kekal.


Filling Cream Custard

Bahan-bahan
1 biji telur B
130 ml susu segar
5 gm tepung gandum
5 gm tepung jagung
20 gm gula kaster
5 gm mentega tawar
1/2 sudu kecil esen vanila

Bahan B
100 gm dairy whipping cream
Putar hingga kental, ketepikan.

Whisk telur dan gula hingga berkrim, masukkan tepung dan tuang susu.
Kacau sebati dan tapis ke dalam periuk.
Masak dengan api kecil sambil di kacau hingga pekat.  Tutup api.
Masukkan mentega dan esen vanila, kacau sebati.
Biarkan suam, kaup balikkan dengan bahan B hingga rata.
Masukkan dalam piping bag, picit ke dalam kek.

Custard Sponge Cake Cannoli


Custard Sponge Cake Cannoli shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;