6 Nov 2019 0 comments

Teresek Jantung Pisang

Teresek Jantung Pisang -

Teresek Jantung Pisang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
2 biji jantung pisang
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar kerisek
1 cawan santan pekat (200ml santan kotak)
2 keping asam gelugor
1 sudu besar budu
1 1/2 sudu kecil garam
1/2 keping gula melaka atau 1/2 sudu besar gula
1/4 cawan minyak masak
1 labu bawang besar, hiris
3 tangkai cili padi, hiris

Bahan Kisar
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 hilis halia
3 hiris lengkuas
5 biji tangkai cili kering, rendam air panas, tos
1 sudu besar biji ketumbar, sangai
Penyediaan :
  1. Buang kulit luar jantung pisang, ambil bahagian yang lebih cerah.
  2. Belah dua dan hiris halus.
  3. Rendam dalam air garam dan toskan.
  4. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan rempah kari hingga naik bau.
  5. Masukkan santan, asam gelugor, budu, gula dan garam.
  6. Tumis hingga pecah minyak.
  7. Masukkan kerisek, jantung pisang hiris dan gaul rata.
  8. Apabila telah pekat dan hampir kering, tabur dengan bawang dan cili hiris.

Nota : 
Boleh masukkan Organ ayam seperti hati, pedal, leher yang di potong kecil.
Masukkan ketika menumis dan tumis hingga masak sebelum memasukkan santan.

Teresek Jantung Pisang


Teresek Jantung Pisang shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
5 Nov 2019 0 comments

Thai Curry Fettucini

Thai Curry Fettucini -
https://drive.google.com/uc?export=view&id=14imHxDXDFhA78_AM0vCyjWPfrJLRNYwxhttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1Mv_WNg2epdlKhgwx0QsWrqWBXh7OPk3W

Pasta dengan sentuhan bumbu thailand yang pedas dan vegan. Sering bikin ini buat saya sendiri, anak-anak suka banget pasta atau mie, hanya mereka gak suka masakan pedas. Saya menggunakan sayuran paprika aneka warna biar keliatan colourful hehe.. dan pake rebung yang saya beli kalengan. Terkadang saya pakein jamur kaleng, kacang polong, dsbnya bergantung stok sayuran di dapur. Bikin masakan ini cepat dan mudah gak pake ribet karena hanya geprek bawang putih, bumbu lainnya sudah siap pakai. 
Resep saya adaptasi dari sini
BahanFettuccini (lk 1 paket @500 gr)1 sdm minyak zaitun1/2 bh paprika hijau/merah/kuning4 siung bawang putih (cincang halus)1 sdt kari bubukGaram1/4 cup Thai kari pasta merah (siap beli) 1 kaleng santan (lk. 400 gr)3 sdm gula merah1/4 cup air asam jawa1 kaleng rebung (siap pakai)
Cara Membuat
  1. Rebus fettuccini sampai aldente. Sisihkan.
  2. Panaskan minyak diwajan. Masukkan paprika dan tumis sampai agak layu.
  3. Masukkan bawang putih dan tumis sampai wangi.
  4. Tambahkan kari bubuk, pasta thai kari merah, Aduk rata. 
  5. Tuang santan dan rebung, aduk rata.
  6. Tambahkan sisa bumbu lainnya, aduk rata dan didihkan.
  7. Jika sdh mendidih, tutup dan kecilkan api. Masak lk 5 menit. 
  8. Masukkan fettuccini dan aduk rata.
  9. Sajikan hangat.


Thai Curry Fettucini shared from Laily's Food
Republish by The CC Resepi
 
;