Teresek Jantung Pisang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-Bahan :
2 biji jantung pisang
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar kerisek
1 cawan santan pekat (200ml santan kotak)
2 keping asam gelugor
1 sudu besar budu
1 1/2 sudu kecil garam
1/2 keping gula melaka atau 1/2 sudu besar gula
1/4 cawan minyak masak
1 labu bawang besar, hiris
3 tangkai cili padi, hiris
Bahan Kisar
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 hilis halia
3 hiris lengkuas
5 biji tangkai cili kering, rendam air panas, tos
1 sudu besar biji ketumbar, sangai
Penyediaan :
- Buang kulit luar jantung pisang, ambil bahagian yang lebih cerah.
- Belah dua dan hiris halus.
- Rendam dalam air garam dan toskan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan rempah kari hingga naik bau.
- Masukkan santan, asam gelugor, budu, gula dan garam.
- Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan kerisek, jantung pisang hiris dan gaul rata.
- Apabila telah pekat dan hampir kering, tabur dengan bawang dan cili hiris.
Nota :
Boleh masukkan Organ ayam seperti hati, pedal, leher yang di potong kecil.
Masukkan ketika menumis dan tumis hingga masak sebelum memasukkan santan.
Teresek Jantung Pisang
Teresek Jantung Pisang shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment