Kambing Panggang Blackpepper
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
4 keping daging kambing
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu kecil kicap pekat
1 sudu besar minyak zaitun
Cara-cara :
- Ketuk sedikit daging kambing supaya tidak liat.
- Rendam dalam air bancuhan tepung gandum.
- Cuci bersih untuk hilangkan bau kambing dan toskan.
- Gaul bersama sos tiram, sos lada hitam dan minyak zaitun.
- Perap selama 20 minit.
- Panggang dalam oven atau atas pan hingga masak.
- Hidang dengan sos blackpepper, kentang putar dan sayuran.
Sos Blackpepper
1/2 biji bawang besar di potong dadu
1 sudu besar mentega
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos black pepper
2 sudu besar kicap hitam
200ml air
100ml air + 1 sudu besar tepung jagung (utk pekatkan kuah)
1/4 sudu teh garam
1 sudu kecil gula
1 sudu teh serbuk lada hitam kasar
Cara-cara :
- Panaskan mentega dan tumis bawang hingga layu.
- Masukkan semua sos, kicap dan air. Biarkan mendidih.
- Tuang larutan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- Perasakan dengan sedikit garam, gula dan serbuk lada hitam kasar.
- Kacau dengan api perlahan hingga kuah hampir pekat.
3 biji ubi kentang - potong dadu
2 sudu besar mentega
1/4 cawan susu segar atau whipping cream
2 tangkai daun bawang, hiris
Cara-cara :
- Rebus kentang hingga empuk, lenyek ketika masih panas hingga halus.
- Panaskan susu dan mentega hingga cair, masukkan ubi kentang dan gaul hingga sebati.
- Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam dan putih secukupnya.
- Gaul dengan hirisan daun bawang.
Kambing Panggang Blackpepper
Kambing Panggang Blackpepper shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment