4 Nov 2019

Kerutup Jantung Pisang

Kerutup Jantung Pisang -

Kerutup Jantung Pisang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 biji jantung pisang
3 sudu besar rempah kerutup
1 sudu kecil cili kisar
1/4 cawan air asam jawa
1/2 keping gula melaka
2 sudu kecil garam
1/2 cawan santan pekat
1/2 sudu besar kerisik
1/4 cawan minyak masak

Bahan kisar
4 ulas bawang merah 
1 ulas bawang putih
1 batang serai, hiris bahagian putih
1 hiris halia
1 hiris lengkuas
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil biji ketumbar



Penyediaan :
  1. Buang kulit luar jantung pisang.  Ambil bahagian yang lebih cerah.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing.
  3. Masukkan cili kisar dan rempah kerutuk.
  4. Tumis dengan api paling perlahan. Kacau sehingga rempah sedikit garing.
  5. Kemudian, masukkan air asam jawa.
  6. Biar mereneh hingga pecah minyak.
  7. Kemudian masukkan gula melaka dan garam.
  8. Belah 6 jantung pisang setiap satu.  Belah ketika hendak di masukkan ke dalam kuah.
  9. Masukkan ke dalam periuk dan gaul hingga rata.
  10. Tambah sedikit air dan reneh hingga jantung pisang lembut.
  11. Akhir sekali masukkan santan dan kerisik.
  12. Tutup periuk dan biar mereneh hingga kuah hampir pekat.


Kerutup Jantung Pisang


Kerutup Jantung Pisang shared from kakwan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;