8 Nov 2019 0 comments

Ketupat Sotong Trengganu

Ketupat Sotong Trengganu -

Ketupat Sotong Trengganu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
6 ekor sotong saiz sederhana atau besar
1/2 cawan beras pulut, cuci, rendam selama 1 jam.
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat atau santan kotak (200 ml)
3 ulas bawang merah - hiris
1 sudu kecil halba
1/2 inci halia - hiris halus
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil gula pasir
1 sudu kecil tepung jagung, larutkan dengan 1 sudu besar air
Lidi kecil

Penyediaan :
  1. Cuci sotong, buang dakwat, kulit, mata dan giginya.
  2. Isikan 1/2 penuh pulut ke dalam perut sotong.
  3. Tutup dengan kepala sotong di atasnya dan cucuk lidi hingga kemas.
  4. Rebus sotong dengan santan cair hingga menjadi tegang dan buncit.
  5. Setelah hampir kering, masukkan santan pekat.
  6. Masukkan halba, halia, bawang hiris, garam dan gula.
  7. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung.
  8. Masak hingga kuah hampir pekat.
Ketupat Sotong Trengganu


Ketupat Sotong Trengganu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
7 Nov 2019 0 comments

Kambing Panggang Blackpepper

Kambing Panggang Blackpepper -

Kambing Panggang Blackpepper
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
4 keping daging kambing
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu kecil kicap pekat
1 sudu besar minyak zaitun

Cara-cara :
  1. Ketuk sedikit daging kambing supaya tidak liat.
  2. Rendam dalam air bancuhan tepung gandum.
  3. Cuci bersih untuk hilangkan bau kambing dan toskan. 
  4. Gaul bersama sos tiram, sos lada hitam dan minyak zaitun.
  5. Perap selama 20 minit.
  6. Panggang dalam oven atau atas pan hingga masak.
  7. Hidang dengan sos blackpepper, kentang putar dan sayuran.

Sos Blackpepper
1/2 biji bawang besar di potong dadu
1 sudu besar mentega
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos black pepper
2 sudu besar kicap hitam
200ml air
100ml air + 1 sudu besar tepung jagung (utk pekatkan kuah)
1/4 sudu teh garam
1 sudu kecil gula
1 sudu teh serbuk lada hitam kasar

Cara-cara :
  1. Panaskan mentega dan tumis bawang hingga layu.
  2. Masukkan semua sos, kicap dan air.  Biarkan mendidih.
  3. Tuang larutan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  4. Perasakan dengan sedikit garam, gula dan serbuk lada hitam kasar.
  5. Kacau dengan api perlahan hingga kuah hampir pekat.
Kentang Putar
3 biji ubi kentang - potong dadu
2 sudu besar mentega
1/4 cawan susu segar atau whipping cream
2 tangkai daun bawang, hiris

Cara-cara :
  1. Rebus kentang hingga empuk, lenyek ketika masih panas hingga halus.
  2. Panaskan susu dan mentega hingga cair, masukkan ubi kentang dan gaul hingga sebati.
  3. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam dan putih secukupnya.
  4. Gaul dengan hirisan daun bawang.

Kambing Panggang Blackpepper


Kambing Panggang Blackpepper shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;