10 Nov 2019 1 comments

Pulut Pagi Kacang Merah

Pulut Pagi Kacang Merah -

Pulut Pagi Kacang Merah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan
500gm beras pulut (direndam semalaman)
2 helai daun pandan
200gm gula melaka
50gm gula pasir
250ml air
1 sudu besar air kapur
1 biji kelapa parut putih + sedikit garam - kukus sebentar

Cara-cara
  1. Satukan gula melaka, gula pasir, air dan air kapur.
  2. Masak bersama daun pandan sehingga agak pekat. 
  3. Angkat dan sejukkan.  Tapis.
  4. Kukus beras pulut dan daun pandan selama 25 minit atau setengah masak. 
  5. Masukkan ke dalam bekas dan gaul rata dengan air gula melaka. 
  6. Biarkan sebentar hingga pulut menyerap air gula.  
  7. Kukus semula sehingga masak.
  8. Hidang bersama kelapa parut dan inti kacang merah.
Inti Kacang Merah
200gm kacang merah - rendam semalaman
500ml air
100gm gula merah
1/8 sudu teh garam

Cara-cara :
  1. Rebus kacang merah hingga hampir empuk.  
  2. Tambahkan sedikit air jika masih keras.  
  3. Reneh hingga air tinggal sedikit di dasar periuk.  
  4. Masukkan gula merah dan secubit garam.  
  5. Tutup periuk dan renehkan dengan api perlahan hingga inti kacang empuk dan kering.

Pulut Pagi Kacang Merah


Pulut Pagi Kacang Merah shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
9 Nov 2019 1 comments

Pulut Ikan Kering

Pulut Ikan Kering -

Pulut Ikan Kering
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan beras pulut - direndam
2 helai daun pandan
6 ekor ikan kering goreng
1/2 cawan bawang goreng
1 cawan kelapa parut muda
1/4 sudu teh garam

Penyediaan :
  1. Cuci dan rendam beras pulut sekurangnya 4 jam atau semalaman. 
  2. Kukus bersama daun pandan selama 30 minit hingga masak.
  3. Gaul kelapa dan garam.
  4. Hidangkan pulut bersama kelapa, ikan kering dan bawang goreng.

TIPS :
Untuk melembutkan pulut lebih cepat dan mempercepatkan masa mengukus, rendam beras pulut dengan air mendidih selama 15, toskan dan kukus.

Untuk memasak pulut dengan rice cooker, air dan pulut sukatan 1:1.

*** Untuk Pulut Bunga Telang, rebus 20 kuntum bunga telang, apabila sejuk, ramas dan tapis ambil airnya dan rendam dengan pulut.

Pulut Ikan Kering


Pulut Ikan Kering shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;