23 Dec 2019 0 comments

Sotong Sumbat Percik

Sotong Sumbat Percik -

Sotong Sumbat Percik
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
4 ekor sotong saiz besar
4 biji telur
2 sudu besar bawang merah cincang
1 sudu besar carrot cincang
1 sudu besar cili benggala merah cincang
10 helai daun bayam, hiris kasar
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah
1 sudu besar mentega
Lidi untuk menyucuk

Kuah Percik
1/2 cawan yogurt
1 cawan air
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
5 biji cili padi
1 batang serai, ambil bahagian putih
1 sudu besar ikan bilis halus
1 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak
2 sudu besar bancuhan tepung gandum

Penyediaan :
  1. Buang kulit, tulang dan perut sotong.  Cuci bersih.
  2. Keringkan di atas tisu dapur.
  3. Satukan telur, bawang, cili benggala, carrot dan daun bayam.
  4. Perasakan dengan garam dan lada sulah.  Kocok rata.
  5. Panaskan mentega dan tuang bancuhan telur.
  6. Masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau.
  7. Masak hingga telur masak tetapi tidak terlalu kering.
  8. Masukkan telur ke dalam piping bag.
  9. Picit ke dalam perut sotong 3/4 penuh.
  10. Masukkan kepala sotong dan cucuk dengan lidi.

Penyediaan Kuah Percik :
  1. Kisar bahan2 kuah percik kecuali bancuhan tepung gandum.
  2. Tapis ke dalam kuali dan masak hingga mendidih.
  3. Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
  4. Masukkan sotong dan tutup kuali.
  5. Masak hingga sotong mengelembung.
  6. Keluarkan sotong dan kelarkan.
  7. Sapu sedikit kuah percik ke atasnya,
  8. Panggang sebentar pada suhu 200C selama 15 minit.
  9. atau bakar menggunakan torch lighter.
  10. Hidang dengan kuah percik.
Sotong Sumbat Percik


Sotong Sumbat Percik shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
30 Nov 2019 1 comments

Fluffy Portuguese Egg Tarts

Fluffy Portuguese Egg Tarts -

Fluffy Portuguese Egg Tarts 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 Packet Puff Pastry KAWAN 8in

Bahan Kastard
1/2 cawan gula kaster (100 gm)
5 biji kuning telur
2 biji telur
1 cawan susu segar (240ml)
1/3 cawan dairy whipping cream (40 ml)
2 sudu besar tepung jagung + 3 sudu besar air (larutkan)
1 sudu kecil esen vanila

Acuan Muffin atau acuan foil, gris dengan mentega
Menghasilkan 10-12 biji

Cara-cara :

  1. Canai pastry memanjang, tabur sedikit tepung.
  2. Sapu tepinya dengan air dan gulung memanjang.
  3. Potong 6 atau mengikut saiz acuan.
  4. Canai dan leperkan,  masukkan ke dalam acuan.
  5. Cucuk dasarnya dengan garpu.
  6. Simpan di dalam peti sejuk sebentar.


Penyediaan Kastard :

  1. Satukan kuning telur dan telur, kocok ringan dan tapis.
  2. Panaskan whipping cream dan gula hingga larut di atas api kecil.
  3. Masukkkan telur, kacau sebentar dan tuang bancuhan tepung jagung.
  4. Kacau dengan api perlahan hingga adunan sedikit berketul di dasar periuk.
  5. Tutup api dan terus mengacau hingga licin.
  6. Sudukan kastard ke dalam kulit tart hingga penuh.
  7. Panaskan oven pada suhu 200C.
  8. Bakar di rak bawah selama 15 minit.
  9. Alihkan ke rak atas dan bakar selama 15 atau hingga keperangan.


Fluffy Portuguese Egg Tarts







Fluffy Portuguese Egg Tarts shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;