Sotong Sumbat Percik
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
4 ekor sotong saiz besar
4 biji telur
2 sudu besar bawang merah cincang
1 sudu besar carrot cincang
1 sudu besar cili benggala merah cincang
10 helai daun bayam, hiris kasar
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah
1 sudu besar mentega
Lidi untuk menyucuk
Kuah Percik
1/2 cawan yogurt
1 cawan air
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
5 biji cili padi
1 batang serai, ambil bahagian putih
1 sudu besar ikan bilis halus
1 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak
2 sudu besar bancuhan tepung gandum
Penyediaan :
- Buang kulit, tulang dan perut sotong. Cuci bersih.
- Keringkan di atas tisu dapur.
- Satukan telur, bawang, cili benggala, carrot dan daun bayam.
- Perasakan dengan garam dan lada sulah. Kocok rata.
- Panaskan mentega dan tuang bancuhan telur.
- Masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau.
- Masak hingga telur masak tetapi tidak terlalu kering.
- Masukkan telur ke dalam piping bag.
- Picit ke dalam perut sotong 3/4 penuh.
- Masukkan kepala sotong dan cucuk dengan lidi.
Penyediaan Kuah Percik :
- Kisar bahan2 kuah percik kecuali bancuhan tepung gandum.
- Tapis ke dalam kuali dan masak hingga mendidih.
- Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
- Masukkan sotong dan tutup kuali.
- Masak hingga sotong mengelembung.
- Keluarkan sotong dan kelarkan.
- Sapu sedikit kuah percik ke atasnya,
- Panggang sebentar pada suhu 200C selama 15 minit.
- atau bakar menggunakan torch lighter.
- Hidang dengan kuah percik.
Sotong Sumbat Percik
Sotong Sumbat Percik shared from kakwan
Republish by The CC Resepi