23 Dec 2019 1 comments

Sup Telur Puyuh Akar Lotus

Sup Telur Puyuh Akar Lotus -

Sup Telur Puyuh Akar Lotus
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
20 biji telur puyuh rebus
1 batang akar lotus, buang kulit
4 hiris halia
2 ulas bawang putih hiris
1 sudu besar goji berries
1.5 liter air rebusan ayam
1/2 batang carrot, potong
3 tangkai daun bawang, potong
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar minyak untuk menumis

Penyediaan :
  1. Hiris nipis akar lotus.
  2. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang putih hingga naik bau.
  3. Masukkan akar lotus, goji, carrot dan air rebusan ayam.
  4. Masak hingga mendidih, perasakan dengan garam dan lada putih.
  5. Akhir sekali masukkan daun bawang dan telur puyuh.
  6. Didihkan sebentar dan angkat.

Sup Telur Puyuh Akar Lotus


Sup Telur Puyuh Akar Lotus shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Air Logan Kelapa Laut

Air Logan Kelapa Laut -

Air Logan Kelapa Laut
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1.5 liter air
60 gm longan kering, bilas dan tos
15 gm goji berries, bilas dan tos
100 gm gula batu
5 buah kelapa laut, hiris
2 helai daun pandan, simpul

Penyediaan :
  1. Masak air, daun pandan dan gula hingga gula larut.
  2. Masukkan longan, goji dan kelapa laut.
  3. Masak hingga mendidih.
  4. Boleh di minum panas atau sejuk.

Air Logan Kelapa Laut


Air Logan Kelapa Laut shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;