2 Jan 2020 0 comments

Kuih Lapis Sunset

Kuih Lapis Sunset -

Kuih Lapis Sunset
By Kak Wan @ Resipicitarasawan



Tepung keluaran CAP POKOK sesuai untuk semua jenis kuih muih dan kudapan..
Tepung Pulut
Tepung Ubikayu
Tepung Jagung

Bahan-bahan


Loyang 7 x 7 in, oles minyak dan alas plastik tahan panas

Penyediaan :
  1. Masak santan dan daun pandan hingga mendidih. Biarkan sejuk.
  2. Satukan tepung ubikayu, tepung beras dan gula dalam mangkuk besar.
  3. Tuang santan dan kacau hingga sebati.
  4. Tapis dan bahagikan kepada 6 bahagian.
  5. 1 bahagian putih dan 5 bahagian di beri pewarna dan perisa.
  6. Tuang 150 ml lapisan putih, dan kukus selama 8 minit.
  7. Ulangi kukus lapisan putih hingga habis.
  8. Kemudian di ikuti lapisan kuning, oren dan merah hingga habis.
  9. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15 minit lagi.
  10. Sejukkan dahulu sebelum di potong dengan pisau plastik.

Kuih Lapis Sunset







Kuih Lapis Sunset shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
1 Jan 2020 0 comments

Apam Bakar Kelantan

Apam Bakar Kelantan -

Apam Bakar Kelantan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gram tepung beras
130 gram gula pasir
1/2 sudu teh garam
2 sudu kecil  yis segera
1 sudu kecil lada hitam*
2 ulas bawang merah*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
200ml air*
200ml santan
5-6 biji pisang emas
4 ketul tapai ubikayu lembut

Kelapa parut putih dan sedikit garam (dikukus dan gaul bersama)

Cara-cara :-

  1. Kisar bawang merah, halia, lengkuas dan lada hitam dengan air. 
  2. Tapis.  Ketepikan air kisaran.
  3. Lecek pisang, tapai, garam dan gula hingga halus. 
  4. Masukkan tepung dan yis, gaul hingga rata.
  5. Tuang santan dan air kisaran tadi.
  6. Gaul hingga menjadi adunan pankek. 
  7. Tutup mangkuk adunan dengan plastik dan rehatkan selama 1-2 jam.
  8. Panaskan non-stick pan bersaiz 4in dengan sedikit majerin. 
  9. Tuang satu senduk adunan dan masak dengan api perlahan.
  10. Apabila permukaan atas berbuih dan kering. Terbalik kan. 
  11. Biarkan beberapa minit sebelum di angkat.
  12. Hidang bersama kelapa parut.


Apam Bakar Kelantan


Apam Bakar Kelantan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;