7 Jan 2020 0 comments

Bubur Biji Salak

Bubur Biji Salak -

Bubur Biji Salak
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung ubi
1/4 sudu teh garam
3/4 cawan (150 ml) air atau secukupnya
Air untuk merebus, didihkan

Penyediaan :
Satukan tepung dan garam, masukkan air sedikit2.
Uli menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.
Gentel adunan bulat2, masukkan ke dalam air yang telah mendidih.
Apabila adunan timbul, angkat dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
Toskan dan masukkan ke dalam periuk sirap gula melaka.

Sirap Gula Melaka :
1 1/2 cawan air
1 cawan gula merah / gula melaka
2 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan
1/2 sudu besar tepung ubi, larutkan dengan sedikit air

Penyediaan  :
Satukan air, gula dan daun pandan, masak hingga gula larut.
Tambahkan larutan tepung jagung, kacau rata.
Masukkan biji salak dan masak hingga kuah agak pekat.

Sos Santan
1 cawan (200) ml santan kotak
1 cawan air (200 ml)  air
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan
2 sudu teh tepung beras, bancuh sedikit air.

Penyediaan :
Satukan semua di dalam periuk dan masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung beras dan masak hingga kuah menjadi pekat.
Hidang bersama bubur biji salak.

Bubur Biji Salak


Bubur Biji Salak shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
6 Jan 2020 0 comments

Rempeyek Tepung Pulut

Rempeyek Tepung Pulut -

Rempeyek Tepung Pulut
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
125 gm (1 cawan) tepung pulut cap POKOK
125 gm (1 cawan) tepung jagung cap POKOK
10 gm (1 sudu besar) tepung beras
1 biji telur A, kocok ringan
1/2 sudu kecil garam
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh serbuk pati ayam
350 ml santan segar
1 sudu besar ikan bilis halus / udang geragau
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar cili flakes jika suka pedas

Extra - 1 cawan santan / air, tambah jika adunan memekat

Taburan
1 cawan kacang tanah
1 cawan ikan bilis, belah 2

Acuan Rempeyek
Minyak untuk Menggoreng

Penyediaan :
  1. Sangai tanpa minyak kacang tanah hingga kulit merekah.
  2. Tak perlu hingga garing.  Ketepikan untuk taburan.
  3. Sangai tanpa minyak, jintan manis, jintan putih dan biji ketumbar hingga ringan.
  4. Masukkan ke dalam pengisar kering bersama udang halus dan kisar kasar.
  5. Satukan semua tepung, bahan kisar, serbuk pati ayam, garam, gula dan serbuk pati ayam.
  6. Masukkan telur dan santan sedikit2 dan kacau hingga menjadi adunan yang cair.
  7. Panaskan minyak, rendam acuan rempeyek hingga panas.
  8. Angkat dan keluarkan semua lebihan minyak pada acuan.
  9. Tuang satu sudu besar (jangan lebih) adunan ke dalam acuan.
  10. Lengangkan adunan hingga merata, tabur dengan ikan bilis dan kacang tanah.
  11. Goreng dengan minyak panas dengan api sederhana.
  12. Apabila rempeyek timbul, balik2 kan, goreng hingga kuning keemasan.
  13. Toskan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Tips Membuat Rempeyek Tepung Pulut Yang Rangup
  1. Kacang tanah di sangai untuk memberi kerangupan dan tidak mudah lemau.
  2. Acuan mesti sentiasa di panaskan dalam minyak setiap kali menggoreng.
  3. Buang lebihan minyak dari acuan selepas di panaskan supaya adunan melekat sempurna.
  4. Aduk2 kan adunan setiap kali menggoreng, tambah santan atau air jika memekat.
  5. Adunan di lengangkan di dalam acuan supaya ketebalannya sama.
  6. Goreng dengan minyak panas dengan api sederhana.
  7. Goreng hingga perang keemasan.
  8. Jika warnanya masih ada tompok putih, tanda rempeyek belum cukup masak.

Rempeyek Tepung Pulut



Rempeyek Tepung Pulut shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;