22 Jan 2020 1 comments

Kek Keju Citrus

Kek Keju Citrus -

Kek Keju Citrus
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Dasar Kek
1 keping kek span coklat 7 in 1/2 in tebal

Lapisan Jelly Manga
250 gm puri manga
50 gm gula kaster
2 sudu besar Halalgel gelatin
2 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Satukan gelatin dan air, cairkan secara double boiler.
  2. Masak puri manga dan gula, masukkan gelatin dan kacau rata.
  3. Tuang ke dalam acuan 6 inci, simpan di dalam peti sejuk hingga beku.
  4. Sementara itu sediakan adunan kek keju.

Adunan Kek Keju
400 gm Tatura cream cheese
100 gm gula kaster
100 gm yogurt asli
200 gm dairy whipping cream
1 sudu besar jus lemon
2 sudu besar halagel gelatin
2 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Satukan gelatin dan air, cairkan secara double boiler.
  2. Putar dairy whipping cream hingga kental.
  3. Dalam bekas lain, putar cream cheese dan gula hingga lembut.
  4. Masukkan yogurt, jus lemon dan kacau sebati.
  5. Kaup balik dengan dairy whipping yang di putar.
  6. Masukkan gelatin dan gaul rata.

Toping Buah, buang kulit dan hiris nipis
2 biji kiwi
1 grapefruit
5 strawberry
2 limau tangerine / mandarin

Penyediaan :
  1. Atur hirisan buah di keliling loyang loose base berisi kek.
  2. Tuang separuh adunan keju dan ratakan.
  3. Letak lapisan jelly manga di tengahnya.
  4. Tuang semua baki adunan keju dan ratakan.
  5. Akhir sekali hias dengan hirisan buah di atasnya.
  6. Simpan selama 4 jam atau semalaman dalam peti sejuk.
  7. Potong dengan pisau yang di panaskan terlebih dahulu.

Kek Keju Citrus


Kek Keju Citrus shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
21 Jan 2020 1 comments

Kuih Bakul / Nian Gao

Kuih Bakul / Nian Gao -

Kuih Bakul / Nian Gao
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
350 gm tepung pulut
300 gm gula merah
50 gm gula pasir (optional)
350 ml air
100 ml santan kotak
1/8 sudu teh garam
2 helai daun pandan, simpul

6 acuan remekin
Daun pisang untuk membalut
Gelang getah untuk mengikat

Penyediaan :
  1. Masak air, santan. gula dan daun pandan hingga gula larut.
  2. Biarkan sejuk dan tapis.
  3. Tuang sedikit-sedikit ke dalam tepung dan gaul hingga rata.
  4. Adunan tidak terlalu pekat atau cair, bila di tuang aliran tidak putus.
  5. Tapis dan rehatkan adunan selama 4 jam.
  6. Tuang ke dalam acuan remekin 3/4 penuh yang di balut daun pisang.
  7. Kukus dengan api kecil sekurangnya 2-4 jam.
  8. Biarkan kuih bakul betul2 sejuk sebelum di keluarkan dari acuan.
  9. Untuk mengeluarkan dari acuan, tarik daun pisang ke atas.
  10. Keluarkan dan gunting lebihan daun pisang.

Cara Membungkus Acuan
  1. Guna daun pisang muda supaya tidak patah.
  2. Celur daun pisang hingga lembut, lap hingga kering.
  3. Potong memanjang mengikut saiz acuan.
  4. Potong bulat untuk bahagian dasar acuan.
  5. Balut acuan dengan daun pisang sebanyak 3 lapisan.
  6. Ikat dengan gelang getah.

Tips Membuat Kuih Bakul
  1. Perap adunan kuih bakul sekurangnya 4 jam atau lebih untuk mengelakkan ia berbuih dan tidak rata setelah di kukus.
  2. Kukus dengan api perlahan supaya adunan tidak kembang.
  3. Alas daun pisang sebanyak 3 lapisan untuk menggelakkan adunan bocor dan melekat pada acuan.
  4. Tempoh mengukus yang lama penting untuk tahan lama dan tidak melekit
Kuih Bakul / Nian Gao


Kuih Bakul / Nian Gao shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;