Kek Keju Citrus
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan Dasar Kek
1 keping kek span coklat 7 in 1/2 in tebal
Lapisan Jelly Manga
250 gm puri manga
50 gm gula kaster
2 sudu besar Halalgel gelatin
2 sudu besar air
Penyediaan :
- Satukan gelatin dan air, cairkan secara double boiler.
- Masak puri manga dan gula, masukkan gelatin dan kacau rata.
- Tuang ke dalam acuan 6 inci, simpan di dalam peti sejuk hingga beku.
- Sementara itu sediakan adunan kek keju.
Adunan Kek Keju
400 gm Tatura cream cheese
100 gm gula kaster
100 gm yogurt asli
200 gm dairy whipping cream
1 sudu besar jus lemon
2 sudu besar halagel gelatin
2 sudu besar air
Penyediaan :
- Satukan gelatin dan air, cairkan secara double boiler.
- Putar dairy whipping cream hingga kental.
- Dalam bekas lain, putar cream cheese dan gula hingga lembut.
- Masukkan yogurt, jus lemon dan kacau sebati.
- Kaup balik dengan dairy whipping yang di putar.
- Masukkan gelatin dan gaul rata.
Toping Buah, buang kulit dan hiris nipis
2 biji kiwi
1 grapefruit
5 strawberry
2 limau tangerine / mandarin
Penyediaan :
- Atur hirisan buah di keliling loyang loose base berisi kek.
- Tuang separuh adunan keju dan ratakan.
- Letak lapisan jelly manga di tengahnya.
- Tuang semua baki adunan keju dan ratakan.
- Akhir sekali hias dengan hirisan buah di atasnya.
- Simpan selama 4 jam atau semalaman dalam peti sejuk.
- Potong dengan pisau yang di panaskan terlebih dahulu.
Kek Keju Citrus
Kek Keju Citrus shared from kakwan
Republish by The CC Resepi