22 Jan 2020

Kek Keju Citrus

Kek Keju Citrus -

Kek Keju Citrus
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Dasar Kek
1 keping kek span coklat 7 in 1/2 in tebal

Lapisan Jelly Manga
250 gm puri manga
50 gm gula kaster
2 sudu besar Halalgel gelatin
2 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Satukan gelatin dan air, cairkan secara double boiler.
  2. Masak puri manga dan gula, masukkan gelatin dan kacau rata.
  3. Tuang ke dalam acuan 6 inci, simpan di dalam peti sejuk hingga beku.
  4. Sementara itu sediakan adunan kek keju.

Adunan Kek Keju
400 gm Tatura cream cheese
100 gm gula kaster
100 gm yogurt asli
200 gm dairy whipping cream
1 sudu besar jus lemon
2 sudu besar halagel gelatin
2 sudu besar air

Penyediaan :
  1. Satukan gelatin dan air, cairkan secara double boiler.
  2. Putar dairy whipping cream hingga kental.
  3. Dalam bekas lain, putar cream cheese dan gula hingga lembut.
  4. Masukkan yogurt, jus lemon dan kacau sebati.
  5. Kaup balik dengan dairy whipping yang di putar.
  6. Masukkan gelatin dan gaul rata.

Toping Buah, buang kulit dan hiris nipis
2 biji kiwi
1 grapefruit
5 strawberry
2 limau tangerine / mandarin

Penyediaan :
  1. Atur hirisan buah di keliling loyang loose base berisi kek.
  2. Tuang separuh adunan keju dan ratakan.
  3. Letak lapisan jelly manga di tengahnya.
  4. Tuang semua baki adunan keju dan ratakan.
  5. Akhir sekali hias dengan hirisan buah di atasnya.
  6. Simpan selama 4 jam atau semalaman dalam peti sejuk.
  7. Potong dengan pisau yang di panaskan terlebih dahulu.

Kek Keju Citrus


Kek Keju Citrus shared from kakwan
Republish by The CC Resepi

1 comments:

michelle said...

Numpang promo ya Admin^^
ayo segera bergabung dengan kami di ionqq^^com
dengan minimal deposit hanya 20.000
add Whatshapp : +85515373217 ^_~

Post a Comment

 
;