4 Jan 2020

Kuih Ros Tepung Pulut

Kuih Ros Tepung Pulut -

Kuih Ros Tepung Pulut
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250 gm tepung pulut cap POKOK (2 1/3 cawan)
250 gm tepung jagung (2 cawan)
150 ml air
150 ml santan segar atau kotak
5 biji telur A
180 gm gula (3/4 cawan)
1/2 cawan bijan putih / hitam

Penyediaan :
  1. Satukan tepung pulut dan tepung jagung di dalam mangkuk besar.
  2. Blender gula dan telur, masukkan ke dalam tepung bersama santan dan air.
  3. Whisk hingga sebati dan tapis ke dalam mangkuk.
  4. Tabur adunan dengan bijan.
  5. Panaskan acuan di dalam minyak yang telah di panaskan.
  6. Angkat, buang lebihan minyak pada acuan.
  7. Celup ke dalam adunan, goyang dan buang lebihan adunan.
  8. Celup ke dalam minyak panas, goyangkan acuan.
  9. Lepaskan adunan dari acuan, masak dengan api sederhana.
  10. Angkat dan toskan, simpan dalam bekas kedap udara.
Nota :
Untuk adunan berwarna, bahagikan adunan dan titis pewarna.
Untuk adunan marble, campurkan 2,3 sudu warna dalam satu mangkuk.

Kuih Ros Tepung Pulut 


Kuih Ros Tepung Pulut shared from kakwan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;