Brownie Coklat Rasberi / Chocolate Raspberry Brownies
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
200 gm dark chocolate Le Bourne / Selbourne
100 gm mentega tawar
200 gm gula perang
4 biji telur A
1 sudu kecil esen vanilla
60 gm tepung gandum
60 gm serbuk koko
150 gm raspberries
Loyang : 9 x 9 di gris dan di alas dasarnya dengan kertas minyak
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 160C.
- Ayak tepung dan serbuk koko, ketepikan.
- Cincang kasar coklat dan cairkan secara double boiler.
- Masukkan mentega ke dalam coklat dan kacau hingga larut. Ketepikan.
- Putar telur dan gula hingga gula larut.
- Tuang adunan telur ke dalam coklat sedikit demi sedikit dan kacau hingga bergaul rata.
- Tambahkan esen vanilla, tepung dan serbuk koko.
- Kaup balik dengan spatula hingga sebati.
- Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
- Tabur buah raspberi dan tekan sedikit ke dalam adunan.
- Bakar selama 30 - 40 minit hingga masak.
- Cucuk dengan lidi jika tidak melekat, keluarkan dari oven.
- Sejukkan dahulu sebelum di potong.
Brownie Coklat Rasberi / Chocolate Raspberries Brownies
Brownie Coklat Rasberi / Chocolate Raspberries Brownies shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment