11 Feb 2020 0 comments

Puding Coklat Oren

Puding Coklat Oren -

Puding Coklat Oren
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
500 ml susu cair
100 gm susu pekat manis
60 gm gula perang
2 sudu teh serbuk agar-agar
1 sudu besar serbuk coklat
1/4 cawan jus oren (1/2 biji oren)
2 sudu besar parutan kulit oren
50 gm coklat coin atau coklat masakan gelap

Penyediaan :
  1. Satukan susu cair, susu pekat, gula, serbuk agar dan serbuk coklat di dalam periuk.
  2. Whisk hingga sebati dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.
  3. Masukkan jus oren dan kacau sebati,
  4. Matikan api, masukkan coklat coin dan kacau hingga coklat larut.
  5. Akhir sekali, masukkan parutan kulit oren.
  6. Tuang ke dalam gelas atau acuan dan simpan hingga beku.

Puding Coklat Oren


Puding Coklat Oren shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
10 Feb 2020 0 comments

Bingka Labu Keju Blueberry

Bingka Labu Keju Blueberry -

Bingka Labu Keju Blueberry
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
450gm labu - kukus
4 biji telur A
125 gm Emborg Cream Cheese
50 ml Emborg Whipping Cream
400 ml santan
150 gm tepung gandum
150 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
1 sudu esen vanila
1 packet blueberry

Cara-cara :
  1. Haluskan labu ketika masih panas.
  2. Putar cream cheese, whipping cream dan gula hingga halus.
  3. Masukkan esen vanila, telur satu persatu dan putar hingga rata.
  4. Masukkan santan dan tepung, whisk hingga sebati.
  5. Gris loyang dengan mentega.  Panaskan selama 10 minit di dalam oven.
  6. Keluarkan loyang, tuang adunan hingga penuh dan tabur dengan buah blueberry.
  7. Bakar pada suhu 160C di rak bawah selama 20 minit.
  8. Alih ke rak atas dan bakar hingga masak (bila di cucuk tidak melekat pada lidi).
  9. Biar betul-betul sebelum di hidang.
Bingka Labu Keju Blueberry



Bingka Labu Keju Blueberry shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;