13 Feb 2020 0 comments

Mee Kuah Daging

Mee Kuah Daging -

Mee Kuah Daging
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
1 paket mee kuning
200 gm daging, hiris nipis
1 liter air
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 ikat sawi, celur
1 cawan taugeh, celur
4 biji telur rebus
1 paket fish ball
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil lada sulah
2 sudu besar bawang goreng
1 tangkai daun sup, potong
1 biji tomato, belah 6

Penyediaan :
  1. Rebus daging dengan air hingga empuk.  Simpan air rebusannya.
  2. Tumbuk bawang merah dan putih.
  3. Panaskan minyak dan tumis hingga naik bau.
  4. Masukkan cili kisar dan tumis lagi.
  5. Masukkan daging bersama air rebusannya.
  6. Apabila mendidih, masukkan sos cili dan sos tomato.
  7. Tambah air jika perlu dan perasakan dengan gula, garam dan lada sulah.
  8. Akhir sekali masukkan buah tomato.
  9. Masukkan mee ke dalam mangkuk, letak sawi dan taugeh celur.
  10. Tabur bawang goreng dan daun sup.
  11. Tuang kuah dan hidang bersama telur rebus.

Mee Kuah Daging




Mee Kuah Daging shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
12 Feb 2020 0 comments

Kakiage / Vegetables Tempura

Kakiage / Vegetables Tempura -

Kakiage / Vegetables Tempura
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan bawang merah hiris
1 cawan carrot hiris
1 cawan timun hiris
1 cawan kacang peas hiris
1 cawan brocoli hiris
1 cawan kobis hiris
1 cawan cendawan shitake
1 tangkai daun bawang
50 gm udang segar

Bancuhan Tepung
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
2 cawan air dari petiais - anggaran
2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada putih
Penyediaan :
  1. Semua sayuran di hiris memanjang.
  2. Satukan semua bancuhan tepung, kacau hingga rata.
  3. Masukkan sayuran hiris dan udang, gaulkan.
  4. Panaskan minyak yang banyak, sudukan dan goreng hingga keperangan.
  5. Hidang dengan sos kegemaran.

Kakiage / Vegetables Tempura


Kakiage / Vegetables Tempura shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;