15 Feb 2020 0 comments

Pengat Kededek (Keladi Keledek)

Pengat Kededek (Keladi Keledek) -

Pengat Kededek
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 biji keledek oren
1 biji keledek unggu
1 biji keledek putih
1/2 biji keladi Thai
2 ulas nangka, carikkan

Kuah
2 cawan air
1 kotak santan (200 ml)
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1 sudu besar tepung ubikayu, bancuh sedikit air

Cara-cara :
  1. Keladi dan Keledek di potong dadu dan celur berasingan.  Toskan.
  2. Satukan santan, air, garam, daun pandan dan gula.
  3. Apabila mendidih, masukkan bancuhan tepung ubi.
  4. Masukkan nangka, keladi dan keledek.
  5. Masak hingga mendidih sebentar dan angkat.

Pengat Kededek (Keladi Keledek)


Pengat Kededek (Keladi Keledek) shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Pajeri Nanas Terung Pipit

Pajeri Nanas Terung Pipit -

Pajeri  Nanas Terung Pipit
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan 
1/2 biji nanas, potong saiz makan
1 cawan terung pipit
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu besar air asam jawa
1/2 keping gula melaka - cincang
2 sudu kecil garam atau secukup rasa

Bahan Tumis
Rempah 4 sekawan (1 batang kulit kayu manis, 3 kuntum bunga cengkih,3 biji buah pelaga, 2 kuntum bunga lawang)
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar Halus
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 hiris halia
2 sudu besar udang kering (rendam dan tos)
1 sudu besar cili kisar

Penyediaan :
  1. Rebus nanas dengan sedikit garam hingga lembut.  Toskan.
  2. Panaskan minyak tumis rempah dan bahan kisar hingga kering.
  3. Masukkan rempah kari, tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air dan biar mereneh hingga pecah minyak.
  5. Masukkan kerisek, santan dan air asam jawa, kacau rata.
  6. Masukkan nanas, terung pipit dan perasakan dengan garam dan gula melaka.
  7. Jika suka berkuah, tambah sedikit air atau santan.
  8. Reneh hingga kuah hampir pekat.

Pajeri Nanas Terung Pipit


Pajeri Nanas Terung Pipit shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;