20 Feb 2020 0 comments

Talam Carrot Berlauk

Talam Carrot Berlauk -

Talam Carrot Berlauk
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm parutan carrot
50 gm udang kering, rendam dan cincang
2 sudu besar minyak
1 sudu besar air
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil garam

Bahan Adunan
220 gm tepung beras
40 gm tepung ubikayu
700 ml air

Taburan
2 sudu besar Bawang goreng
2 sudu besar Hirisan daun bawang
1/3 carrot yang di ketepikan.

Loyang 8in
- Minyakkan dan alas daun pisang / plastik tahan panas

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis udang kering hingga naik bau.
  2. Masukkan parutan carrot dan sedikit air.
  3. Perasakan dengan garam dan serbuk pati ayam.
  4. Masak hingga carrot lembut.  Ketepi 1/3 untuk taburan.
  5. Satukan bahan adunan dalam mangkuk, kacau dan tapis.
  6. Ketepikan 600 ml adunan untuk lapisan bawah.
  7. Gaul dengan carrot tadi, kacau rata.
  8. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
  9. Cakarkan permukaan talam dengan garpu.
  10. Tuang baki adunan, tutup loyang dengan aluminium foil.
  11. Kukus selama 20 minit hingga masak.
  12. Setelah sejuk, keluarkan dari loyang.
  13. Tabur permukaannya dengan bahan taburan.
  14. Enak di makan bersama sos cili.

Talam Carrot Berlauk


Talam Carrot Berlauk shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
18 Feb 2020 0 comments

Kek Kastad Labu

Kek Kastad Labu -

Kek Kastad Labu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Krim Kastard 
1 kuning telur
1 sudu besar gula caster
1 sudu besar tepung gandum
150 ml susu cair

Penyediaan :
  1. Whisk kuning telur, gula dan tepung hingga rata.
  2. Masuk susu dan kacau diatas api sederhana hingga pekat
  3. Masuk ke dalam mangkuk dan tutup permukaannya dengan plastik wrap.
  4. Sejukkan dahulu di dalam peti sejuk.
  5. Masukkan ke dalam piping bag.
Bahan Kek
200 gm labu
3 biji telur
160 gm gula
100 ml susu segar
100 ml minyak jagung
350 gm tepung
1 sudu kecil vanila
2 sudu kecil baking powder
2 sudu besar kuaci labu

Loyang 8in, gris dan tabur tepung

Penyediaan :
  1. Kukus labu hingga lembut, haluskan menjadi puri.
  2. Putar telur dan gula hingga kembang dan gebu.
  3. Masuk susu, minyak dan puri labu, putar perlahan.
  4. Masuk tepung sedikit2, baking powder dan esen vanila.
  5. Putar perlahan hingga sebati.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang.
  7. Picit Krim Kastad dan tabur dengan kuali labu.
  8. Bakar pada suhu 175C selama 40 minit atau hingga masak.

Kek Kastad Labu


Kek Kastad Labu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;