26 Feb 2020 0 comments

Roti Labu Taiwan

Roti Labu Taiwan -

Roti Labu Taiwan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250 gm labu kukus
30 gm gula
1/2 sudu teh garam
4 gm yis segera
1 biji telur B
400 gm tepung gandum
30 ml minyak masak
1/2 cawan Bijan hitam/putih
Penyediaan :
  1. Lecek labu, gula dan garam hingga halus. 
  2. Biarkan sejuk dahulu.  Masuk telur dan yis, gaul sebati.
  3. Masuk tepung, gaul rata.
  4. Masuk minyak dan uli menjadi segumpal doh
  5. Tutup doh dengan plastic wrap.
  6. Rehatkan 30 minit hingga kembang sekali ganda.
  7. Alihkan doh ke atas papan canai di tabur tepung
  8. Uli dan bahagikan doh kepada 12 bahagian (62gm) setiap satu.
  9. Bulatkan, tutup dengan kain lembab, rehatkan selama 15 minit lagi.
  10. Celup batang canai kecil dalam air, tekan di tengah doh.
  11. Kemudian celup ke dalam bijan, letak di tempat yang di tekan tadi.
  12. Oven pada suhu 160C selama 20-25 minit.

Kaedah Panggang :
Boleh di panggang terus di atas api dapur.

  1. Panggang di atas non-stick pan dengan api perlahan.
  2. Tutup pan, dan balik kan hingga perang di kedua belah roti.
  3. Enak di sapu mentega atau jem.


Roti Labu Taiwan


Roti Labu Taiwan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
24 Feb 2020 0 comments

Ubikayu Sira

Ubikayu Sira -

Ubikayu Sira
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500 gm ubikayu ⁣
4 cawan air
1/2 sudu teh garam

Kuah
200 gm.gula merah / gula melaka
2 sudu besar gula pasir⁣
1/2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 cawan air
1/4 sudu teh garam
2 helai dun pandan⁣
2 sudu besar tepung ubi, larutkan dengan sedikit air.⁣

Sos Santan
200 ml santan (1 kotak kecil)
100 ml air
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar tepung beras, larut dengan sedikit air
Penyediaan :
  1. Rebus ubi dengan sedikit garam hingga empuk, tos dan ketepikan.
  2. Dalam periuk, rebus bahan kuah kecuali larutan tepung ubi.
  3. Masukkan ubi yang di rebus dan reneh hingga kuah meresap.
  4. Apabila kuah tinggal separuh, masukkan larutan tepung ubi dan gaul rata.
  5. Angkat dan tuang sos santan.
  6. Satukan semua sos santan kecuali bancuhan tepung beras.
  7. Apabila mendidih, tuang larutan tepung beras dan kacau hingga hampir pekat.

Ubikayu Sira





Ubikayu Sira shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;