16 Apr 2020 0 comments

Ayam Panggang Lemon Yogurt

Ayam Panggang Lemon Yogurt -

Ayam Panggang Lemon Yogurt
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ekor ayam
1 cawan plain yogurt
4 ulas bawang putih
3 cm halia
1 sudu besar jus lemon
1 tangkai cili hijau
1/2 sudu kecil kunyit
1/2 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada putih

Sayuran untuk di isi dalam ayam
1 biji kentang, belah 4
1/2 batang carrot, potong
4 biji tomato ceri

Penyediaan :
  1. Kisar halia, bawang dan cili hingga halus.
  2. Gaulkan dengan yogurt, jus lemon, serbuk kunyit, cili dan ketumbar.
  3. Tambah garam dan serbuk pati ayam, gaul rata.
  4. Cucuk isi ayam dengan garpu di beberapa tempat.
  5. Lumur ayam dengan bahan yogurt hingga rata.
  6. Ambil sedikit bahan yogurt, lumur pada sayuran.
  7. Isikan sayuran ke dalam badan ayam.
  8. Perap selama 2 jam di dalam peti sejuk.
  9. Kukus selama 20 minit atau 3/4 masak.
  10. Setelah sejuk, panggang pada suhu 200C hingga kulitnya keperangan.
  11. Hidang dengan sos lada hitam atau BBQ


Ayam Panggang Lemon Yogurt


Ayam Panggang Lemon Yogurt shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
12 Apr 2020 0 comments

Biskut Tart Nanas Ketupat

Biskut Tart Nanas Ketupat -

Biskut Tart Nanas Ketupat
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250 gm marjerin Planta
3 sudu besar sudu pekat manis
1/2 sudu kecil pandan emulco
1/2 sudu kecil pewarna hijau
1 kuning telur
40 gm tepung jagung
370 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

Jem nenas siap pakai - boleh di beli di pasaraya
Manik gula untuk hiasan
Penerap biskut bentuk Diamond / Segi

Penyediaan :
  1. Ayak tepung gandum, baking powder dan tepung jagung.  Ketepikan.
  2. Kacau marjerin, susu pekat, dan kuning telur hingga berkrim.
  3. Masukkan pandan emulco dan pewarna hijau.  Sebatikan.
  4. Masukkan tepung sedikit-sedikit dan uli menjadi doh yang lembut.
  5. Ambil doh sebesar ibu jari (10gm) leperkan dan letak jem nenas di tengahnya.
  6. Bulatkan dan tekan ke dalam penerap biskut.
  7. Keluarkan dan buat garis bersilang menggunakan spatula.
  8. Tabur sedikit manik gula hiasan.
  9. Bakar selama 20 - 25 minit pada suhu 150C bergantung pada oven.
Biskut Tart Nanas Ketupat


Biskut Tart Nanas Ketupat shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;